Srbija u crnoj mantiji

Istoričar Desimir Tošić izjavio je da javno mnjenje u Srbiji mora da se suprostavi tendenciji klerikalizacije. ̶

01. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Istoričar Desimir Tošić izjavio je da javno mnjenje u Srbiji mora da se suprostavi tendenciji klerikalizacije. “Iako klerikalnog sistema nema nigde u Evropi, mi uvek ovde možemo da napravimo klerikalni sistem koji je samo naš, nacionalni, patriotski. To je sasvim moguće”, rekao je Tošić na tribini “Klerikalizacija kulture, društva i medija u Srbiji” u Muzeju Vojvodine.
Ocenio je da društvo u Srbiji “ima sreću” što episkopi Srpske pravoslavne crkve nisu jedinstveni, čime je proces uspostavljanja klerikalnog sistema u Srbiji ipak onemogućen, uprkos postojanju “agresivne grupe episkopa”, poput Amfilohija, Atanasija i Filareta.
Publicista Mirko Đorđević rekao je na sinoćnoj tribini da klerikalizacija kao problem u Srbiji postoji, jer je SPC data uloga političke snage, što je, po njemu, uzelo maha do te mere da je SPC postala “ideološki arbitar”, odnosno ona danas “igra ulogu koju je Savez komunista igrao pod Titom”.
“I u SPC počinje da sazreva svest da je ta vrsta klerikalizacije postala opasnost ne samo za društvo već i po samu crkvu, pa je pre nekoliko dana vladika lipljanski Teodosije rekao da je danas glavna opasnost u činjenici da su se u Srbiji pomešale uloge crkve i države, pa se ne zna šta je crkva a šta je država”, kazao je Đorđević.
Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu.

Print Friendly, PDF & Email