Saveti nezadovoljni transformacijom RTS

Predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Vojvodini izrazili su danas nezadovoljstvo odugovlačenjem t

09. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Vojvodini izrazili su danas nezadovoljstvo odugovlačenjem transformacije Radio-televizije Srbije u Radiodifuznu ustanovu Srbije i Radiodifuznu ustanovu Vojvodine. Kako se navodi u saopštenju izdatom nakon sastanka u Novom Sadu, takav zaključak donet je na osnovu ovlašćenja i obaveza iz Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji omogućuje ostvarivanje prava na samoupravu u oblasti upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, informisanja i kulture.
“Nezadovoljstvo je tim veće, ako se ima u vidu da se svaki dan prelaznog perioda transformacije višestruko negativno odražava na ostvarivanje pomenutih prava u RTV Novi Sad, aktuelnim potezima rukovodstva u oblasti kadrovskih rešenja i strukture programa”, piše u saopštenju. Kako se navodi, takvi potezi donose se “bez jasne koncepcije i strategije transformisanja i bilo kakvih konsultacija ili uz protivljenje predstavnika nacionalnih saveta, uprkos obećanjima da će se tražiti i uvažavati njihovo mišljenje”.
“Smene odgovornih urednika u manjinskim redakcijama i postavljanje novih, suspenzije pojedinih novinara, represije prema njima, ukidanje ili svođenje na najmanju moguću meru pojedinih programskih celina bez konsultacija sa nacionalnim savetima, samo su neki od primera alarmantnog stanja u RTV NS”, piše u saopštenju.
Nacionalni saveti, dodaje se, ne žele i ne mogu da se odreknu ostvarivanja prava pripadnika svojih zajednica u oblasti elektronskih medija, naročito u programskim i kadrovskim pitanjima. Zajedničko saopštenje izdali su nacionalni saveti mađarske, slovačke, rusinske, rumunske, bunjevačke, hrvatske i ukrajinske nacionalne manjine u Vojvodini.

Print Friendly, PDF & Email