Prvenstvo imaju konzorcijumi zaposlenih

Rukovodilac projekta za privatizaciju medija Dragan Bosiljkić rekao je danas da će u prvom krugu privatizacije važit

08. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Rukovodilac projekta za privatizaciju medija Dragan Bosiljkić rekao je danas da će u prvom krugu privatizacije važiti “kvalifikacioni kriterijumi” po kojima će pravo kupovine medija imati konzorcijumi zaposlenih ili kompanije koje se već bave izdavačkom delatnošću. On je na današnjem okruglom stolu o privatizaciji medija u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu u Valjevu rekao da će na taj način lokalni mediji i zaposleni u njima biće zaštićeni od sumnjive privatizacije, tajkuna i političara, koji bi da zadrže uticaj na javno mnjenje u lokalnim sredinama ili da kupovinom medija “operu svoj sumnjivo zarađen novac”.
Bosiljkić je ponovio da je rok za privatizaciju lokalnih novina 23. april sledeće godine, a za privatizaciju lokalnih elektronskih medija 2007. godina i da prema podacima Agencije za privatizaciju do tada treba privatizovati 141 medij u Srbiji. On je dodao da će, posle dogovora ministarstva za kulturu i medije i ministarstva za privredu i privatizaciju, precizirati da će se lokalnim novinama, koje do 23. aprila započnu privatizaciju, omogući da taj proces “kvalitetno i transparentno”.
Privatizacija elektronskih medija je komplikovanija zbog nepreciznih zakonskih propisa iz oblasti radiodifuzije i telekomunikacija, kao i činjenica da republičke agencije u toj oblasti još ne rade svoj posao iako su formalno osnovane, istakli su danas predstavnik Radiodifuznog saveta Srbije Slobodan Đorić i predstavnik medijske grupacije u Privrednoj komori Srbije (PKS) Milorad Roganović.
Oni su prve tendere za dodelu radio i TV frekvencija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou najavili za proleće 2006. godine.
Pritom je nesporno, dodali su, da će uz dva kanala javnog servisa (RTS) biti još pet komercijalnih nacionalnih TV mreža, dok će na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga na regionalnu pokrivenost RTV signalom moći da računaju “tri-četiri emitera”.
Posebno su upozorili da su izgledi onih RTV stanica, koje su formirane posle donošenja zakona – 2002. godine, da dobiju frekvencije za rad “gotovo minimalne”.

Print Friendly, PDF & Email