Pretnje novinarima emisije Latinica

Novinarima koji pripremaju emisiju “Latinica” na Hrvatskoj televiziji, u poslednja dva dana upućeno j

15. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Novinarima koji pripremaju emisiju “Latinica” na Hrvatskoj televiziji, u poslednja dva dana upućeno je oko 200 pretnji, a mnogobrojne od njih bile su i pretnje smrću, navodi danas internet portal Index. Kako navodi Indeks, jedna od novinarki emisije, koju uređuje i vodi Denis Latin, primila je nekoliko anonimnih telefonskih pretnji u kojima joj se pretilo bombama i klanjem, nakon čega je bila prisiljena da isključi telefon.
Povod za žestoka reagovanja bila je emisija “Latinice” u ponedeljak, u kojoj se na veoma kritičan način govorilo o prvom predsedniku samostalne Hrvatske Franji Tuđmanu i pojedinostima iz njegovog života, ali i o posledicama koje su njegovo vreme i politički potezi ostavili na današnju Hrvatsku.
U emisiji “Tuđmanovo nasleđe” ravnopravno su učestvovali žestoki protivnici, ali i zagovornici Tuđmanovog lika i dela, koji su priloge nastojali da ublaže ili pak dodatno “zaoštre”, zavisno od svog opredeljenja.
Na emisiju su juče reagovala i neka udruženja ratnih veterana i ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, ali i katoličko društvo prosvetnih radnika, navodeći u svom saopštenju da su navodima iz “Latinice” duboko povređeni i šokirani.
Autor emisije Denis Latin izjavio je medijima da u “Latinici” emitovanoj u poneđeljak nije bilo ništa sporno, i odbacio tvrdnje da je emisija rađena neprofesionalno i tendenciozno.
On je ocenio da u čitavoj raspravi oko emisije, osim uopštenih optužbi, ni jednom nije čuo argumentovano objašnjenje za negativne ocene.

Print Friendly, PDF & Email