Odgovor novinarima u roku od 48 sati

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je da policija ne zna gde se nalaze haški begunci Ratko Mladi

08. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je da policija ne zna gde se nalaze haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić. “Da znamo gde su, uhapsili bismo ih”, rekao je Jočić na pres konferenciji predstavljajući “Uputstvo o osnovnim standardima u postupanju sa medijima”. Jočić je potvrdio da policija stalno sprovodi akcije kako bi utvrdila gde se krije Ratko Mladić, dok je za bivšeg predsednika nekadašnje Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića kazao da “najverovatnije nije u Srbiji, mada ni tu mogućnost ne bi trebalo isključiti”.
Jočić je izjavio da je jedan “opasni ubica” pobegao policiji, nakon što se poverljiva informacija o akciji njegovog hapšenja pojavila u medijima. Negirao je da je reč o Željku Maksimoviću Maki, vođi organizovane kriminalne grupe optužene za ubistvo policijskog generala Boška Buhe. Ministar je istakao da mediji na policiju gledaju kao na tradicionalnu strukturu i ocenio da je nepoverenje policije prema medijima donekle i opravdano, ali i najavio da će saradnja biti poboljšana. Jočić je negirao da je RTS privilegovana u dobijanju informacija rekavši da je to “puka slučajnost”. Dodao je: “Uostalom, oni su državna televizija”.
U uputstvu, izrađenom u saradnji sa Misijom OEBS u SCG, navodi se da će policija ubuduće na zahteve novinara na tražene teme morati da odgovori najduže za 48 sati, a da bi na zahtev za servisne informacije portparol policije ili ovlašćena osoba trebalo da odgovori “odmah, usmeno”. Ponovo se uvodi mesto portparola Sekretarijata MUP koje je Jočić ukinuo po dolasku na ministarsko mesto.

Print Friendly, PDF & Email