Mirovna šetnja završena bez incidenata

Mirovna protestna šetnja aktivista nevladinih organizacija centralnim novosadskim ulicama, u okviru akcije ̶

10. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Mirovna protestna šetnja aktivista nevladinih organizacija centralnim novosadskim ulicama, u okviru akcije “Stop fašizmu”, okončana je danas oko 14 sati bez incidenata. Akciju su organizovali “Žene u crnom” i “Esperanca” povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, a u akciji su učestvovali aktivisti više desetina nevladinih organizacija. Šetnju je obezbeđivala policija, a aktivisti su nosili brojne transparente, među kojima su i “Stop fašizmu”, “Fašizam nije pobeđen”, “Zaborav i ćutanje o zločinu je zločin”, “Protiv nacionalizma, homofobije, klerofašizma i antisemitizma” i “Tolerancija – zabrana fašističkih ideja i neonacističkih grupa”.
“Nijedna žena, nijedan muškarac, nijedan dinar za rat”, “Stop nasilju nad ženama”, “Sloboda od straha je osnovno ljudsko pravo”, “Ja sam izdajica, podržavam Haški tribunal”, “Crkva mora da bude odvojena od države”, pisalo je, takođe, na transparentima.
Pre šetnje, oko 500 Novosađana formiralo je veliki krug na centralnom Trgu slobode, a u centru kruga desetak aktivista nevladinih organizacija polegalo je na beton i pokrilo se najlonima.
Kako su naveli organizatori, nevladine organizacije “Žene u crnom” i “Esperanca”, taj performans simbolizuje žrtve fašizma, a u okviru performansa aktivisti su čitali proglase i odgovarajuće pesme i tekstove povodom 10. decembra. Na kraju performansa, aktivisti su na trgu raširili veliku zastavu mira u duginim bojama, a iste, ali manje zastave, nosili su i tokom šetnje. Posle šetnje, u Skupštini Vojvodine počela je tribina “Stop fašizmu”, na kojoj će govoriti brojni antiratni aktivisti.

Print Friendly, PDF & Email