Mediji u stanju kontrolisanog haosa

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenilo je danas da su mediji u Srbiji i u 2005. godini ostali u stanju :kontrolis

30. Dec 2005

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenilo je danas da su mediji u Srbiji i u 2005. godini ostali u stanju :kontrolisanog haosa” i da politički i drugi moćnici ne žele da se odreknu uticaja na medije. “Stanje kontrolisanog haosa u medijskoj sferi očigledno odgovara raznim moćnicima, koji medije na taj način mogu da, kroz ucene ili korupciju, koriste kao sredstvo u dnevno-političkim borbama”, ocenio je NDNV u saopštenju za javnost pod naslovom “Bilans 2005”.
Ovo novinarsko udruženje navelo je da država Srbija ne pokazuje želju ni volju da uredi medijsku sferu, da primeni postojeće zakone i donese nedostajuće, kako bi mediji u Srbiji “dobili priliku da izgledaju civilizovano”.
“Novinarska profesija i dalje strada, a građani ostaju uskraćeni za prave informacije. Principi profesionalnog novinarstva se ne poštuju, u medijima je i dalje prisutan govor mržnje”, navodi se u saopštenju.
NDNV je dodao da je govor mržnje u domaćim medijima najprisutniji u prilozima koji se odnose na Kosovo i ocenio da je izveštavanje o Kosovu i Albancima “prepuno stereotipa i zasnovano na autocenzuri”.
“Tu se istina baca pod noge zarad ‘viših nacionalnih interesa’. Istovremeno, javnost u Srbiji ostaje uskraćena da zna šta se na Kosovu danas zapravo dešava, kao i šta se dešavalo tokom devedesetih godina prošlog veka, i ranije”, piše u saopštenju.
NDNV je ocenilo i da pojedini mediji i dalje podgrevaju nacionalističke strasti, šire “antihašku histeriju” i pokušavaju da rehabilituje Miloševićev režim i opravdaju zločine tako što “prave heroje od masovnih ubica”.
“Takvi mediji veoma su odgovorni i za pojave neonacističkih i klerofašističkih organizacija u Srbiji. Mediji su za to odgovorni ništa manje od političke elite, čiji su pojedini visoki predstavnici čak i pisali za neka opskurna antisemitska i rasistička glasila”, navodi se u saopštenju.
Ovo novinarsko udruženje je najavilo da će u 2006. godini, uprkos “veoma suženim mogućnostima delovanja”, nastaviti da vrši pritisak na državne organe da što pre omoguće neodložnu reformu medijskog prostora.

Print Friendly, PDF & Email