Manjine i sindikati traže smene

Saveti manjinskih nacionalnih zajednica iz Vojvodine i pet sindikalnih organizacija Radiotelevizije Novi Sad zatr

20. Dec 2005

Reading Time: 2 minutes

Saveti manjinskih nacionalnih zajednica iz Vojvodine i pet sindikalnih organizacija Radiotelevizije Novi Sad zatražili su danas od nadležnih republičkih organa da ubrzaju proces transformacije RTV Novi Sad u pokrajinski radiodifuzni servis i da smene aktuelno rukovodstvo te medijske kuće. Nacionalni saveti od Vlade Srbije traže da hitno završi deobni bilans između Radiotelevizije Srbije i RTV Novi Sad, kao i da hitno imenuje novo v.d. rukovodstvo RTV Novi Sad, koje bi bilo u stanju da profesionalno pripremi projekat transformacije ove medijske kuće i javni servis građana Vojvodine.
Koordinatorka svih manjinskih nacionalnih saveta Ana Tomanova Makanova rekla je na konferenciji za novinare da saveti od pokrajinskih vlasti traže da se aktivnije uključe u proces transformacije RTV Novi Sad, i pored činjenice da vojvođanske vlasti nemaju stvarne nadležnosti nad tom medijskom kućom.
Predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za informacije Kalman Kuntić rekao je da Izvršno veće Vojvodione podržava zahteve manjinskih nacionalnih saveta i sindikata RTV Novi Sad, ali da, “sem moralne i simbolične podrške”, nije u mogućnosti da pomogne na drugi način.
U ime pet sindikata RTV Novi Sad Mihajlo Bodrič naveo je da je ta medijska kuća u najtežoj tehničko-tehnološkoj i kadrovskoj situaciji od svoga osnivanja i zatražio smenu rukovodstva RTV Novi Sad.
On je podsetio da je u NATO bombardovanju 1999. godine potpuno srušen kompleks zgrada TV Novi Sad, a da aktuelno rukovodstvo nije učinilo ništa da trajno i adekvatno reši problem prostornog smeštaja TV Novi Sad, pa je ona još uvek podstanar u staroj zgradi “Naftagasa”.
Bodrič je rekao da je istovremeno Televizija Beograd u poslednjih nekoliko godina potpuno modernizovala svoje kapacitete i dodao da zaposleni u RTV Novi Sad konstantno imaju manje plate nego njihove kolege u Beogradu.
Na konferenciji za novinare još je rečeno da je vršiocu dužnosti direktora RTV Novi Sad Petru Jovanoviću mandat istekao u oktobru, a da mu je nakon toga, iz nepoznatih razloga, mandat produžen, iako niko nije video zvaničnu odluku o tome. Predstavnici sindikata takođe su upozorili da sredstva od televizijske pretplate koja je nedavno uvedena, idu isključivo na žiro-račun Radiotelevizije Srbije, pošto RTV Novi Sad još uvek nema svoj žiro-račun.
Iza danas iznetih zahteva stali su nacionalni saveti Slovaka, Rusina, Ukrajinaca, Hrvata, Rumuna, Roma i Mađara. Iza sindikalnih zahteva stalo je pet sindikata RTV Novi Sad: Samostalni sindikat, Strukovni sindikat, Sindikat “Nezavisnost” TV Novi Sad, Sindikat “Nezavisnost” Radio Novog Sada, Sindikat novinara Srbije – podružnica Radio Novi Sad.

Print Friendly, PDF & Email