Institucije kao SANU su odumrle

Kolumnista Teofil Pančić i novinar Dimitrije Boarov izjavili su danas da su institucije poput SANU, Matice srpske i sl

23. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Kolumnista Teofil Pančić i novinar Dimitrije Boarov izjavili su danas da su institucije poput SANU, Matice srpske i sličnih “nacionalnih svetinja” zapravo odumrle. “Mi sada živimo u jednom društvu u kojem su nam te realno nepostojeće, realno odumrle institucije, kao što su SANU ili Matica srpska, zapravo pseudocentri koji tobože emituju kulturnu vrednost. A zapravo ne emituju ništa”, rekao je Pančić na tribini “Kultura i tranzicija”.
Tribinu je u Muzeju Vojvodine organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u okviru šireg projekta “Kultura i mediji”.
Boarov je ocenio da namera države da se brine o institucijama kao što su SANU, Matica srpska, Narodno pozorište iz Beograda, Srpsko narodno pozorište može da znači samo da će te institucije zapasti u još dublju krizu.
“Politička elita naseda pokušajima da se očuva ono što se spasiti ne može. Kada se kaže da je Srbija u krizi misli se na krizu elite u Srbiji. Ono što je u najbubljoj krizi u Srbiji, to nisu ni železnica, ni poljoprivreda, ni drumovi ni fabrike, već elita”, ocenio je Boarov.
Teofil Pančić je ocenio da je dominantan kulturni model u Srbiji i dalje filozofija palanke. “To je neka vrsta potrage za nekim zlatnim dobom, za nekim izgubljenim gralom pretkomunizma, za nečim što ne postoji”, kazao je Pančić.
Boarov i Pančić kritikovali su činjenicu da se na mesta ministara kulture u Srbiji zapravo imenuju “partijski aparatčici”, a ne ljudi koji su kompetentni za tu oblast.

Print Friendly, PDF & Email