Dominiraju nacionalističke stranke

Advokat Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Dragoljub Todorović ocenio je danas da na srpskoj političkoj sce

10. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Advokat Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Dragoljub Todorović ocenio je danas da na srpskoj političkoj sceni dominiraju desničarske i nacionalnističke stranke i da je u republici u toku “klerikalizacija društva”. Na tribini “Stop fašizmu” u Skupštini Vojvodine, organizovanoj povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava, Todorović je kao desničarske i nacionalističke stranke označio Srpsku radikalnu stranku, Demokratsku stranku Srbije, Novu Srbiju, stranku nastalu odvajanjem od Srpskog pokreta obnove, Pokret snaga Srbije, ali i Demokratsku stranku.
“(Lider DS i predsednik Srbije Boris) Tadić je nedavno dao intervju gde kaže da su njegov otac Ljubomir Tadić i Dobrica Ćosić najbolji prijatelji već 40 godina i da se on s njima savetuje. Dakle, Dobrica Ćosić još uvek mešetari, još uvek je glavni čovek u Srbiji, iako je reč o čoveku koji je pokrenuo lavinu nasilja, stradanja, ubijanja i smrti”, kazao je Todorović.
Ocenio je da je u Srbiji u toku “velika klerikalizacija” društvene scene.
On je izrazio protivljenje odluci Sprske pravoslavne crkve (SPC) da delegira vladiku vranjskog Pahomija, optuženog za pedofiliju, na razgovore sa predstavnicima tima za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i dodao da je SPC trebalo da pošalje ljude koji su za ekumenizam, toleranciju i hrišćanstvo.
Todorović je optužio i Sandžačku demokratsku partiju Rasima Ljajića i Listu za Sandžak Sulejmana Ugljanina da su “izneverile” građane Sandžaka jer se nalaze u koaliciji sa (premijerom Srbije Vojislavom) Koštunicom, koji je, prema njegovoj oceni, nacionalistički lider.
Advokat FHP-a je, takođe, ocenio da je “srpski nacizam proizveo ratove na prostoru bivše Jugoslavije”.
“Ovaj ludi rat je proizveo nacionalizam, nacizam, fašizam. Srpski nacizam je proizveo te ratove”, rekao je Todorović.

Print Friendly, PDF & Email