Deklaracija više od 40 NVO

Više od 40 nevladinih organizacija (NVO) iz Srbije zatražilo je danas od vlasti da stanu na put neonacističkim i klerof

10. Dec 2005

Reading Time: < 1 minute

Više od 40 nevladinih organizacija (NVO) iz Srbije zatražilo je danas od vlasti da stanu na put neonacističkim i klerofašističkim organizacijama i idejama. “Zahtevamo doslednu primenu zakonskih propisa kojima se krivično sankcionišu izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje”, navodi se u proglasu NVO, koji je pročitala koordinatorka “Žena u crnom” Staša Zajović na tribini “Stop fasžimu” u Skupštini Vojvodine.
NVO su zatražile i zabranu delovanja svih onih organizacija koje svoje delovanje zasnivaju na neofašističkim, neonacističkim, klerofašističkim i drugim totalitarnim ideologijama. Od vlasti se zahteva i da iz školskih programa uklone sadržaje koji slave nasilje, nacionalnu, versku, seksualnu ili bilo kakvu drugu isključivost. “Ideologija mržnje i nasilja ne može da ima mesta na javnoj sceni niti njihovim nosiocima sme da bude mesta u demokratskom društvu”, piše u proglasu.
“Žene u crnom” i “Esperanca” organizovale su danas u Novom Sadu akciju “Stop fašizmu”, u okviru koje je održan performans u centru grada i mirovna protestna šetnja centralnim gradskim ulicama, i na kraju tribina u Skupštini Vojvodine.
Na tribini su aktivistkinje i aktivisti NVO iz petnaestak gradova Srbije saopštili izveštaje sa terena o slučajevima kršenja ljudskih prava u lokalnim sredinama.
U izveštajima je ukazano na pojave nacionalizma, neonacizma, antisemitizma, rasizma, homofobije, kršenja ženskih prava, kršenja prava na rad i brojnih drugih povreda ljudskih prava.

Print Friendly, PDF & Email