“Vreme” obeležilo 15 godina postojanja

Nedeljnik “Vreme” obeležio je večeras u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu 15 godina postoj

02. Nov 2005

Reading Time: < 1 minute

Nedeljnik “Vreme” obeležio je večeras u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu 15 godina postojanja, u prisustvu mnogobrojnih kolega, predstavnika vlasti i drugih javnih ličnosti. Glavni urednik “Vremena” Dragoljub Žarković rekao je da ne želi da bude patetičan i govori o prošlosti, već o budućnosti nedeljnika i o tome šta će taj list “ostaviti društvu”. “Nama osnivačima ‘Vremena’, kada je bilo teško, skovali smo krilaticu da ćemo raditi ili pokušavati da radimo tako da se naša deca ne stide nas”, kazao je Žarković.
On je reko da će se truditi da i u budućnosti novinari “Vremena” rade tako i zamolio prisutne poslanike, političare, javne radnike intelektualce “i sve ostale, da rade tako da se naša deca ne stide svih nas”.
Žarković je rekao da se uvek, kada treba nešto veliko i značajno da kaže, seti jedne mentalitetske anegdote koju je govorio pokojni Stojan Cerović, jedan od osnivača “Vremena”: “Srela se dva čobanina na Durmitoru i kažu jedan drugom – hoćemo li danas o ruskom ili japanskom caru”.
Među prisutnima na proslavi “Vremena” bili su i predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, ministar za manjinska i ljudska prava SCG Rasim Ljajić, glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović.
Na proslavi su, između ostalih, bili i visoki funkcioneri Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić, Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Dragan Đilas i Dragoljub Mićunović, a iz Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić.
Prisustvovao je i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, kao i bivši ministri Dušan Mihajlović, Božidar Đelić, Vladan Batić i mnoge ličnosti kulturnog i javnog života. Nedeljnik “Vreme”, kao jedan od prvih privatnih listova u Srbiji, pokrenut je u oktobru 1990. godine. List je više puta kažnjavan za vreme vlasti Slobodana Miloševića, ali je zadržao uređivačku koncepciju glasila građanskog društva u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email