U etru i dalje haos

Predsednik Saveta republičke radiodifuzne agencije (RRA) Nenad Cekić izjavio je danas da u etru u Srbiji vlada “

07. Nov 2005

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Saveta republičke radiodifuzne agencije (RRA) Nenad Cekić izjavio je danas da u etru u Srbiji vlada “haos” i najavio da je transformacija Radiotelevizije Srbije (RTS) u republički i pokrajinski radiodifuzni servis prioritet u radu saveta. Cekić je na sednici Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine rekao da transformacija RTS-a treba da bude završena do aprila 2006. godine i ocenio da je to realan rok, koji može da se poštuje. On je odbacio prigovore da televizjjsku pretplatu za RTS nije trebalo uvoditi pre nego što dođe do transformacije te medijske kuće u javni servis i dodao da transformacija “mora iz nečega da se finansira”.
“Pretplata za javni servis je uobičajena stvar u celoj Evropi. Nedavno je u Velikoj Britaniji pretplata poskupela za 70 odsto, a oni koji je ne plaćaju idu u zatvor”, kazao je Cekić.
Pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić rekao je da pretplata koja je uvedena treba odmah da se raspoređuje kako bi Radioteleviziji Novi Sad pripalo ukupno 70 odsto sredstava prikupljenih na teritoriji Vojvodine, koliko će joj i pripadati kada bude transformisana u pokrajinski radiodifuzni servis.
“RTV Novi Sad je u izuzetno teškoj situaciji i novac od pretplate bi joj veoma dobro došao, jer bi se na taj način budžet ove medijske kuće najmanje udvostručio”, kazao je Đurić. Član Odbora za informisanje Donka Stančić kazala je da je RTV Novi Sad u veoma lošem materijalnom položaju, i zapitala kako je moguće da se istovoremeno u Radioteleviziju Beograd ulaže tako da ona izgleda kao prava evropska kuća.
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za informacije Siniša Isakov kazao je da RTV Novi Sad već mesec dana nema direktora, jer je Petru Jovanoviću istekao četvorogodisnsji mandat, i zapitao kako je moguće da Upravni odbor RTS-a ne reaguje na tu činjenicu.
Cekić je rekao da je prioritet Saveta RRA i raspodela nacionalnih komercijalnih frekvencija kojih će biti najviše pet. On je kazao da u Srbiji ima ukupno 755 radio i televizijskih emitera i ocenio da je to veoma veliki broj emitera za prostor kao što je Srbija.

Print Friendly, PDF & Email