SEEMO oštro osudio presudu Matvejeviću

Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas duboku zabrinutost zbog presude koju je sud u Zag

10. Nov 2005

Reading Time: < 1 minute

Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas duboku zabrinutost zbog presude koju je sud u Zagrebu izrekao hrvatskom novinaru i piscu Predragu Matvejeviću. Predrag Vujović, generalni sekretar SEEMO, koja je ogranak Međunarodnog instituta za štampu (IPI), izjavio je da je “kažnjavanje novinara zbog onoga što kažu ili napišu protivno međunarodnim standardima”.
“Čudi me da je Hrvatska odlučila da postupa na način koji podseća na prošlost. Ta zemlja će verovatno postati članica EU i tokom poslednjih par godina usvojila je više međunarodnih standarda”, izjavio je generalni sekretar SEEMO, čije je sedište u Beču.
Kako se navodi u saopštenju SEEMO, Vujović je pozvao hrvatski sud da hitno razmotri svoju odluku i hrvatski parlament da na dnevni red stavi zakon o medijima.
“Očekujemo konkretne mere, a ne samo kozmetičke promene. Jedan od osnovnih princima slobode izražavanja u svakom demokratskom društvu je da novinari ne smeju da budu kažnjavani za njihovo pisanje”, naglasio je Vujović.
Matvejevića je 2. novembra Opstinski sud u Zagrebu osudio na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine, na osnovu privatne tužbe Mile Pešorde, jer ga je Matvejević u jednom svom tekstu svrstao među “naše talibane”, odnosno širioce ratne mržnje, zajedno s piscima Dobricom Ćosićem, Momom Kaporom, Matijom Bećkovićem i Ivanom Aralicom. Kažnjavanje Matvejevića izazvalo je i oštru osudu Hrvatskog udruženja pisaca (PEN). Presuda će postati pravosnažna ukoliko Matvejević ne podnese žalbu, što je on u prvoj javnoj reakciji na presudu i najavio.
“Spreman sam na zatvor. Onde ću bar na miru završiti svoju novu knjigu o hlebu na Mediteranu” izjavio je Matvejević, nakon što je saznao za presudu.
Riječki “Novi list” objavio je prošle nedelje izjavu Mile Pešorde, koji je rekao da ne želi da komentiriše presudu, jer je, kako je dodao, samo tražio zaštitu svojih ljudskih prava “od Matvejevićevog govora mržnje i ideološko-nacionalne nesnošljivosti”.

Print Friendly, PDF & Email