Pozitivan pomak u oktobarskoj štampi

Domaći štampani mediji u oktobru bili su profesionalniji nego prethodnih meseci a osetljive informacije plasirali s

07. Nov 2005

Reading Time: < 1 minute

Domaći štampani mediji u oktobru bili su profesionalniji nego prethodnih meseci a osetljive informacije plasirali su sa više etičkog osećanja i dužne pažnje, zaključak je danas objavljenog mesečnog istraživanja Saveta za štampu Medija centra iz Beograda. Na konferenciji za novinare, posvećenoj rezultatima istraživanja na temu “Novinarstvo i etika – pogled iznutra”, specijalni izvestilac Saveta za štampu Gordana Suša kazala je da tiražniji mediji češće krše etičke principe profesije, ali je dodala da je štampa u oktobru “bila bolja nego prethodnih meseci”. Suša je kazala da se ranije dešavalo da jedna dnevna novina u istom broju prekrši više etičkih principa, što više nije slučaj.
Etičke norme profesije u oktobru najčešće su prekršili dnevnici “Večernje novosti” i “Glas javnosti” – po 11 puta, “Kurir” deset puta, dok se na trećem mestu nalazi dnevnik “Blic” koji je šest puta prekršio etičke norme.
Istraživanje je zabeležilo da je list “Politika” dva puta prekršio novinarske principe, dok su listovi “Danas”, “Vreme”, “NIN” i “Evropa” to učinili po jednom.
Prema rečima Gordane Suše težina prekršenih etičkih normi nije ista i kreće se u rasponu od prikrivene ili otvorene reklame do zloupotrebe osećanja ljudi, prava na privatnost, klevete ili nepoštovanja principa provere informacije iz najmanje dva izvora. Ona je kao najdrastičniji primer kršenja novinarske etike navela slučajeve u kojima novinari nisu poštovali načelo nevinosti i pre odluke suda u tekstovima “presuđivali” protiv osumnjičenih za teška krivična dela zlostavljanja dece, silovanja i čedomorstva.

Print Friendly, PDF & Email