Neonacistima stati na put

Beogradski centar za ljudska prava “zgrožen je nasiljem i javnom manifestacijom fašizma” na tribini od

10. Nov 2005

Reading Time: < 1 minute

Beogradski centar za ljudska prava “zgrožen je nasiljem i javnom manifestacijom fašizma” na tribini održanoj u sredu novosadskom Filozofskom fakultetu, saopštila je danas ta nevladina organizacija. Beogradski centar za ljudska prava je u saopštenju kritikovao i “pogrešno reagovanje policije na taj incident, čime se ohrabruju najekstremniji delovi društva i ugrožavaju osnovna ljudska prava i akademske slobode”.
Dodaje se da MUP Srbije do sada nije obavestio javnost o tom incidentu.
“Talas nasilja neonacističkih grupa na utakmicama, koncertima i drugim javnim priredbama, koji juče nije poštedeo ni univerzitet, opominje na ozbiljnu i zastrašujuću opasnost od degeneracije društva i vraćanja najmračnijih ideologija iz prošlosti”, navodi se u saopštenju.
Beogradski centar za ljudska prava naveo je da država ne čini ništa da se preduprede i spreče takvi incidenti, “koji prete da se pretvore u organizovano nasilje nad manjinama, Romima, nevladinim organizacijama i svim slobodno-mislećim ljudima”.
“Tim pojavama može se stati na put samo organizovanom akcijom državnih institucija, obrazovnih ustanova, civilnog društva i svesnih građana. Inače će naše društvo biti prinuđeno da još jednom ponovi užasna iskustva iz nedavne prošlosti”, navodi se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email