Mond diplomatik na srpskom u NIN-u

Beogradski nedeljnik “NIN” objavljivaće svake druge nedelje u mesecu besplatno izdanje mesečnika 

10. Nov 2005

Reading Time: < 1 minute

Beogradski nedeljnik “NIN” objavljivaće svake druge nedelje u mesecu besplatno izdanje mesečnika “Mond diplomatik” (Le Mond diplomatiuque) na srpskom jeziku. Izdanje je specijalizovano za međunarodnu politiku i globalnu ekonomiju. Ta saradnja “NIN-a” sa pariskim “Mondom” (Le Monde) počinje od broja koji izlazi danas, saopštio je beogradski nedeljnik.
Prema navodima uredništva “NIN-a”, objavljivanjem “Monda diplomatik” u formi mesečnog dodatka tog nedeljnika, novinarstvo i publicistika u Srbiji dobijaju mesečnik koji je obrazac najbolje škole žurnalizma. Dodaje se da javnost dobija retko analitičko-kritičko štivo koje omogućuje dublje razumevanje društvenih ekonomskih i političkih problema današnjeg sveta.
U prvom broju, “Mond diplomatik” na srpskom jeziku sadrži tekstove “Evropa pod američkom dominacijom”, “Da li je Arafat ubijen?”, “Nuklearni dosije: Iranska kriza i mogućnost rata”, “Liberalizam, rad i drama zaposlenih”, “Afričke maske Tonija Blera – siromaštvo Afrike, licemerje Zapada” i “Eko fašizam: totalitarizam potrošačke psihologije”.
“Mond diplomatik” prvi put na srpskom objavljivan je od marta 2001. do decembra 2003. godine, kao izdanje lista “Politika”.
“Mond diplomatik” pokrenuo je 1954. godine Iber Bev-Meri (Hubert Beuve-Mery), osnivač i direktor pariskog dnevnika “Mond”, u nameri da diplomatskim krugovima ponudi dublju i svestraniju sliku ekonomskih i spoljno-političkih problema.
Rast ugleda podsticao je uredništvo tog mesečnika da stalno proširuje tematske oblasti, a naročito produbljenije rasvetljava konfliktne odnose Istok-Zapad, Sever-Jug i zamršene tokove svetskih finansija. Izrazito nezavisnu uređivačku politiku “Mond diplomatik” ostvario je s direktorom Klodom Žilijenom (Claude Julijen) 1973. godine, koji tiraž lista sa 50.000 primeraka povećava na 120.000. Nove generacije čitalaca list je stekao kritičkim analizama američke spoljne politike i njenih vojnih intervencija po svetu, što rezultira tiražom od 200.000 primeraka. “Mond diplomatik” danas samo u Francuskoj izlazi u više od 350.000 primeraka, a širom sveta objavljuju ga, kao mesečni dodatak, vodeći listovi u 26 država, u ukupnom tiražu od skoro 1,5 miliona primeraka.

Print Friendly, PDF & Email