Glogov kolac za neonacizam

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravilo je danas hapšenje pripadnika neonacističke organizacije &

12. Nov 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravilo je danas hapšenje pripadnika neonacističke organizacije “Nacionalni stroj”, pohvalilo izveštavanje medija i pozvalo vlasti da zabrane sve organizacije koje deluju u Srbiji na nacističkim principima.
“Ukoliko hapšenje i kažnjavanje pripadnika neonacističkog ‘Nacionalnog stroja’ ostane bez osude same ideje koju oni zastupaju, to će biti tek sečenje noktiju đavolu, a ne glogov kolac za nacizam i fašizam”, navelo je NDNV u saopštenju.
NDNV je apelovalo na kolege da nastave pritisak na državne organe da, po ugledu na razvijene evropske zemlje, zabrane sve grupe organizovane na nacističkom principu “krvi i tla”. “Nadležni moraju uvek da imaju na umu da demokratija nije isto što i bezvlašće, te da sloboda političkog ili bilo kojeg drugog organizovanja seže sve dotle dok ne ugrožava slobodu drugih”, naveloje NDNV.
To udruženje ukazalo je i da nacizam, fašizam i slični ekstremizmi, zasnovani na rasnim, verskim i nacionalnim predrasudama, na “arijevskim rasama”, na teoriji “krvi i tla”, samim svojim postojanjem, ugrožavaju slobode ostalih građana”.
NDNV je navelo da su u Srbiji, nakon dužeg vremena, gotovo svi relevantni politički i društveni faktori, “u isti glas osudili ideologiju mržnje”.
“U Srbiji je, nakon dužeg vremena, podneta i krivična prijava za širenje rasne, verske i nacionalne mržnje. Da su se ranije počele primenjivati ovakve kazne, sigurni smo da u danas ne bi bilo toliko neonacističkih, fašističkih i ekstremističkih grupa, koje su se, upravo zbog blagih kazni, razmnožile i osilile”, navelo je NDNV.

Print Friendly, PDF & Email