Dekontaminirati medijski prostor

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je povodom 9. novembra, Svetskog dana borbe protiv fašizma, ras

08. Nov 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je povodom 9. novembra, Svetskog dana borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma, sve medije da se pridržavaju etičkog kodeksa i da se angažuju u borbi protiv svih vrsta stereotipa, naročito rasnih i etničkih. U saopštenju NDNV-a se konstatuje da na medijskoj sceni još dominira matrica nasleđena iz vremena kada je ogromna većina ovdašnjih medija “imala aktivno učešće u stvaranju društvenih uslova za početak krvavih ratova ili kada je sve svoje kapacitete stavila u službu ratne propagande i prikrivanja strašnih ratnih zlodela”.
“Izostanak lustracije i krivičnih sankcija u novinarstvu doveo je do toga da nekadašnje ratnohuškačke perjanice Miloševićevog režima i dalje kontaminiraju medijski prostor, umesto da pred sudovima odgovaraju za širenje rasne, verske i nacionalne mržnje”, navodi se u saopštenju.
NDNV navodi da ti “takozvani novinari osnaženi ne samo nedostatkom sankcija, već i forsiranom sveopštom amnezijom”, nastavljaju sa proizvodnjom neprijatelja kroz konstantno reprodukovanje užasnih klišea o Albancima, Mađarima, Romima, Crnogorcima, Jevrejima, ali i o drugim nacijama, manjinskim i marginalizovanim grupama.
To udruženje podseća da zadatak medija nije da seju mržnju i neistine prema svemu što je drugačije i što odudara od “većinskog mišljenja”, već da je njihov zadatak da budu “korektiv javnog mnjenja”
“U našem konkretnom slučaju to znači da bi mediji morali da, sa barem istim onolikim žarom sa kojim su proizvodili rat i neprijatelje, konačno počnu da proizvode mir i prijatelje i da se promovišu evropske civilizacijske vrednosti, olakšavajući tako traumatični put Srbije ka EU”, navodi NDNV.

Print Friendly, PDF & Email