Čanak: Koštunica i Jočić odgovorni

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je večeras srpskog premijera Vojislava Koštunicu i

10. Nov 2005

Reading Time: 2 minutes

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je večeras srpskog premijera Vojislava Koštunicu i ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića da su odgovorni za “nacističko divljanje” u Novom Sadu. Na otvaranju izložbe šovinističkih, antisemitiskih i rasističkih grafita, koju je u Muzeju Vojvodine priredila LSV, Čanak je rekao da su Koštunica i Jočić odgovorni za “nacističko divljanje”, jer rade na tome da se nedavna prošlost zaboravi, stvarajući tako uslove da se ona ponovi. Iznoseći niz uvreda na račun premijera i ministra Jočića, Čanak je pozvao policiju da kazni neonaciste koji su upali sinoć na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu, optužujući istovremeno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da stoji iza ekstremističkih grupa u Srbiji.
“Ili će ih policija pronaći ili ćemo ih mi pronaći, ali oni nekažnjeno proći neće. Ili će policija raditi svoj posao, ili ćemo mi raditi njihov posao, ali ovako više neće ići”, rekao je Čanak.
Veoma uzbuđen, Čanak je upitao i “gde su sada te male uštve” i zašto se sada ne pojave da prekinu otvaranje izložbe.
“Ja se ne plašim da me ubiju, ali ću ih puno povesti sa sobom. Naći ćemo vas, naći ćemo vas i zatrećemo vas, da ne bude nesporazuma oko toga. Ne umem da budem žrtva, neću da budem žrtva i neću da ovaj grad bude žrtva, da moj sin bude žrtva!”, poručio je Čanak.
Optužujući ministra Jočića za akcije ekstremističkih grupa, on je rekao da, “kada god se neko pojavi sav tako ubeđen, silan i moćan kao ovi neonacisti sinoć, i dođe da maltretira decu, to znači da ga je poslao Dragan Jočić sa putnim nalogom MUP-a Srbije da se eto malo time bavi”.
Čanak je ocenio i da, dok god je gradonačelnik Novog Sada Maja Gojković, “nije ni čudo da se događaju” incidenti poput sinoćnjeg. Lider LSV pozvao je građane da shvate da između tiranije i slobode stoji samo lična hrabrost pojedinca.
Gradonačelnica Novog Sada, kao i Srpska radikalna stranka, čiji je visoki funkcioner, takođe su osudili upad neonacista na sinoćnju tribinu, organizovanu povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma. Taj incident osudile su i sve ostale stranke, kao i predstavnici vlasti.

Print Friendly, PDF & Email