Svako domaćinstvo TV pretplatnik

Pretplata na program Radio-televizije Srbije u iznosu od 300 dinara trebalo bi već od narednog meseca, da se naplaćuje

18. Oct 2005

Reading Time: < 1 minute

Pretplata na program Radio-televizije Srbije u iznosu od 300 dinara trebalo bi već od narednog meseca, da se naplaćuje uz račun za struju. Radomir Naumov, ministar rudarstva i energetike, rekao je da je ostalo da se EPS i RTS dogovore na koji će se način naplaćivati račun za TV program a Vlada Srbije je usvojila preporuku o izmenama odredbi Zakona o radio-difuziji koje se odnose na uvođenje televizijske pretplate po hitnom postupku.
Otpor naplati TV pretplate osim EPS pružaju i građani koji uz obrazloženje da ne gledaju program nacionalne televizije smatraju da ga ne treba plaćati. EPS ima bazu podataka o broju električnih brojila, koja ne mora da se podudara sa brojem domaćinstava.
Zanimljivu ponudu za distribuciju računa, realizaciju naplate, objedinjavanje, sređivanje i ažuriranje postojećih baza podataka, nedavno je Ministarstvu kulture, RTS i Radiodifuznom savetu uputila beogradska firma Get direct. Njihov predlog je da se taksa plaća ne po EDB brojilu, nego po domaćinstvu. Istovremeno, ova firma je ponudila i da formira sistem za utvrđivanje stvarnog broja domaćinstava, čime bi bio eliminisan višak električnih brojila, a TV pretplata bi se plaćala po domaćinstvu.
Vera Sekulić, direktorka firme Get direct, kaže za Danas da odgovor državnih institucija na ponudu još nije stigao.
– Poslali smo predlog, imamo rešenje i sada sve zavisi od njih – izjavila je Vera Sekulić. Ona objašnjava da bi se objedinjavanjem svih baza podataka o broju pretplatnika i broju električnih brojila, a zatim ukrštanjem tih podataka najpreciznije moglo doći do pravog broja TV pretplatnika.
– Mogućnost da nezavisna agencija za račun većeg sistema vrši naplatu TV pretplate nije nepoznat u svetu. Takva praksa postoji u Nemačkoj, Švajcarskoj i Mađarskoj – tvrdi naša sagovornica.

Print Friendly, PDF & Email