Sudski pritisak na medije

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nebojša Bugarinović izjavio je danas da kažnjavanje novina

11. Oct 2005

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nebojša Bugarinović izjavio je danas da kažnjavanje novinara Živote Matića iz Bujanovca za klevetu jasno ukazuje da se na medije vrši pritisak sudskim putem. Bugarinović je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je Matić u jednom tekstu od pre deset godina za nedeljnik “Novine Vranjske” izneo sumnju da republički poslanik SPS Ranđel Veljković nije završio ekonomski fakultet, zbog čega je u maju ove godine osuđen na novčanu kaznu od 92.000 dinara.
“Time što je Matić osuđen za iznošenje sumnje šalje se poruka da ne treba čačkati nigde gde nemate jasno postavljene činjenice, iako svi znamo da je život mnogo složeniji i da neke stvari treba istraživati”, kazao je Bugarinović.
Života Matić je kazao da je kazna plaćena, i naveo da nije poenta u novcu nego u poruci koja se tom presudom šalje svim novinarima.
“Deset godina ja sam bio hendikepiran jer zbog spora koji je vođen ni u jednom svom tekstu nisam smeo da spomenem Veljkovića”, dodao je on.
Matić je kazao da na suđenju nikada nije pročitan sporni tekst i da Veljković nikada nije pokažao svoju diplomu Ekonomskog fakulteta.
On je apelovao na novinare da zajedničkim snagama krenu u potragu za Veljkovićevom diplomom.
Kako je Matić rekao, presuda je doneta tek na trećem suđenju dodajući da mu je tada sudija opštinskog suda u Bujanovcu Predrag Cvetković kazao da je morao da ga osudi jer je izložen velikom pritisku.
Advokat, Vladimir Simeunović, kazao je da je Vrhovnom sudu Srbije uložena žalba i da će se ako ne bude prihvaćena ići dalje na Sud za ljudska prava u Strazburu.
Života Matić osuđen je zbog teksta pod naslovom “Raša (ni)je diplomirani ekonomista”. Protiv njega je dva puta pokretan krivični postupak za klevetu i oba puta je utvrđeno da nije odgovoran, odnosno da je u tekstu iznosio istinu.
Oba puta je ukidana prvostepena presuda, zatim je promenjen predsednik veća, a novi je 2000. godine doneo odluku koja je odgovarala tadašnjoj vlasti, koju je potvrdio Okružni sud u Vranju.

Print Friendly, PDF & Email