Simatović protiv “Danasa”

Haški optuženik Franko Simatović – Frenki, u vreme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu komandan

26. Oct 2005

Reading Time: 2 minutes

Haški optuženik Franko Simatović – Frenki, u vreme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu komandant zloglasne državne Jedinice za specijalne operacije, poznatije kao “Crvene beretke”, došao je juče u Treći opštinski sud u Beogradu na ročište u parničnom postupku “Simatović protiv Danasa”, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti otkad je dobio mogućnost da se pred Tribunalom brani sa slobode. Simatović je tužio Danas zbog tekstova “Frenki Simatović rukovodi operacijom dobrovoljnog predavanja”, objavljenog 6. aprila ove godine i napisa objavljenog nedelju dana kasnije pod naslovom “Pretnje Bojanu Tončiću”. Suđenje je zbog sprečenosti sudije odloženo za 12. decembar. Simatović zbog duševnih bolova traži od kuće Dan Graf, d.o.o., izdavača našeg lista, 500 hiljada dinara.
Na jučerašnjem ročištu zastupnik Simatovića predložio je poravnanje, ali o tome nije moglo da se raspravlja zbog odsustva sudije.
Simatović u tužbi protiv Danasa ističe da je naš list izneo “netačne informacije”, odnosno da “tužilac nije preduzeo nijednu radnju koja bi se mogla opisati kao ‘mnogo efikasniji Frenkijev metod – kesa na glavu’ “.
Danas je objavio informaciju da Simatović rukovodi operacijom dobrovoljnog predavanja haških optuženika, dobijenu od respektabilnog izvora koji nije u konfliktu sa Vladom Srbije; informacije iz našeg napisa demantovali su Vlada i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić. Simatović je potom, posredno, uputio pretnje autoru teksta Bojanu Tončiću. Zbog toga su protestovale domaće i međunarodne nevladine organizacije, kao i profesionalna udruženja.
U tužbi bivšeg komandanta JSO navodi se da delovi teksta “Frenki Simatović rukovodi operacijom dobrovoljnog predavanja” “nisu tačni i izazivaju duševne bolove usled povrede časti i ugleda tužioca, kao i osećaj ugrožene bezbednosti i otežanih uslova za pripremu odbrane pred MKT Haški tribunal, prim. red.”.
Tužilac Simatović u tužbi ističe i da “nema okruženje koje preti novinaru Bojanu Tončiću” odnosno da je “izneta informacija netačna”.
Redakcija Danasa nije povukla navode iz tekstova zbog kojih je Simatović podneo tužbu.

Print Friendly, PDF & Email