Sastanak urednika iz regiona

Sastanak glavnih urednika i direktora vodećih medija iz Hrvatske, SCG i BiH, koji će trajati do 15. oktobra, počeo je ve

13. Oct 2005

Reading Time: < 1 minute

Sastanak glavnih urednika i direktora vodećih medija iz Hrvatske, SCG i BiH, koji će trajati do 15. oktobra, počeo je večeras u Međunarodnom centru za obrazovanje novinara (ICEJ) u Opatiji. Na sastanku učestvuje oko 40 glavnih urednika, direktora i novinara medija iz te tri države, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, a tema susreta je analiza medijske situacije u Hrvatskoj, BiH i SCG. Organizatori su ICEJ i Međunarodni izdavački institut (IPI), svetsko udruženje direktora medija, glavnih urednika i vodećih novinara i njihov ogranak – Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), čije je sedište u Beču. Učesnici sastanka predstaviće medijske slike svojih zemalja, govoriće o odnosu klerikalizma i medija i etici medija u pojedinim zemljama. Sastanak je otvorio generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović. Direktor IPI-a Johan Fric rekao je da je “ovom regionu potreban novi duh saradnje i dijaloga” i da je to bio “razlog pokretanja ovakvih sastanaka”. On je napomenuo da je potreban razvoj istraživačkog novinarstva kao preduslov za borbu protiv korupcije. Portparol misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Hrvatskoj Antonela Čerasino pomenula je pitanje hrvatskog novinara Josipa Jovića, koji je nedelju dana proveo u pritvoru na osnovu naloga Haškog suda, a danas je pušten iz pritvora. Ona je rekla da se misija OEBS-a u Hrvatskoj založila da se Jović pusti na slobodu, dodavši da ovaj slučaj otvara etička pitanja jer se objavljivanjem identiteta zaštićenog svedoka i transkripata svedočenja dovodi u opasnost njegov život.
Uz to, kako je kazala, objavljivanje transkripta svedočenja, za šta Haški sud tereti Jovića, može da preusmeri tok suđenja. Čerasino je zaključila da svaki novinar ima pravo da traži informacije i objavljuje ih, ali da ne sme da zaboravi da poštuje pravila. Okupljene su pozdravili predsjednik SEEMO odbora Radomir Ličina, direktor ICEJ-a Stjepan Malović i opatijski gradonačelnik Amir Muzur.

Print Friendly, PDF & Email