Pretplata ne kreće 1. novembra?

Iako je još prošle nedelje saopšteno da je Upravni odbor Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici prihvatio prepo

26. Oct 2005

Reading Time: 2 minutes

Iako je još prošle nedelje saopšteno da je Upravni odbor Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici prihvatio preporuku Vlade Srbije da se u račun za električnu energiju uključi i pretplata za radio-televiziju i tada najavljeno da će prvi takvi računi biti naplaćivani od 1. novembra, u razgovorima s predstavnicima “Elektrovojvodine” nismo dobili potvrdu da će pripremni administrativni poslovi, s obzirom na to da je do pomenutog datuma preostalo još nekoliko dana, biti završeni do tog roka.
Kako nam je rekao zamenik direktora “Elektrovojvodine” Tomislav Papić, još ne može da se precizira od kada će građanima početi da stižu novi “objedinjeni” računi, jer prethodno moraju da se ispune svi tehnički uslovi za naplatu zajedničkog zaduženja, koji će biti precizirani u ugovoru koji zajednički treba da potpišu EPS i RTS, a Upravni odbor EPS-a utvrdio je njegove okvire.
Kako je i pre dva dana najavio generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, ovih dana bi se moglo preciznije reći kada će startovati naplata pretplate, a prema nekim nezvaničnim informacijama, pitanje o kojem EPS i RTS još treba da se dogovore je – lista potrošača, to jest, ko treba da utvrdi kategoriju potrošača koji treba da plaćaju pretplatu. Taj problem će dve kompanije morati da reše, jer bi račun sa stavkom pretplate stizao i bio plaćan po domaćinstvu, a ne prema brojilu za struju.
S obzirom na to da je Zakonom predviđeno plaćanje nadoknade i za radioprijemnike u automobilima, neizvesno je i kako će se ona naplaćivati, a izmenama Zakona o radiodifuziji predviđeno je da to naplaćuje EPS. U ovom preduzeću ističu da ne poseduju podatke o tome koji vozač ima radio u svojim kolima a koji ne, i da te podatke ima jedino Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
Pored ovih problema, u EPS-u su još ranije napominjali da naplata televizijske pretplate zahteva dodatno angažovanje zaposlenih u EPS-u, koji, na drugoj strani, u procesu restrukturiranja treba da “redukuje” platni spisak, pa postoji i nedoumica o tome odakle će se izdvajati novac za njihove plate i troškove rada. Još ranije je napomenuto i da se najveće protivljenje takvoj naplati u EPS-u očekuju od gotovo trećine potrošača kojima su mesečni računi za struju manji od 300 dinara. Naime, TV pretplata će se, prema najavama, kretati od 210 do 290 dinara, što znači da će taj izdatak biti gotovo identičan onom za struju.Da podsetimo, izdatak za utrošene kilovat-sate i televizijsku pretplatu biće, dakle, u okviru istog računa, ali će te dve stavke biti jasno razdvojene.

Print Friendly, PDF & Email