Evropa na čelu, S.Koreja na dnu liste

Srbija i Crna Gora (SCG) je po slobodi štampe među osrednje ocenjenim zemljama u novom godišnjem izveštaju Reportera b

20. Oct 2005

Reading Time: 2 minutes

Srbija i Crna Gora (SCG) je po slobodi štampe među osrednje ocenjenim zemljama u novom godišnjem izveštaju Reportera bez granica, ali u odnosu na prošlu godinu beleži pozitivni pomak. U danas objavljenom, četvrtom godišnjem Indeksu slobode štampe u svetu kao “crne rupe” za slobodu medija navedene su Severna Koreja, Eritreja i Turkmenistan.
Najbolje je ocenjeno sedam evropskih zemalja – Danska, Finska, Irska, Island, Holandija, Norveška i Švajcarska – koje dele prvo mesto. Te zemlje, kako se navodi, garantuju stvarnu i trajnu slobodu štampe.
Među prvih deset zemalja sveta po slobodi štampe nalaze se i Slovačka, Češka i Slovenija.
Posle Slovenije, od bivših jugoslovenskih republika najbolje je po slobodi medija rangirana Bosna i Hercegovina, na 33. mestu. Makedonija je na 43 mestu, Hrvatska na 56.
Srbija i Crna Gora ove godine je na 65. mestu, tri stepenice ispod Albanije. Prošle godine SCG ne na rang listi Reportera bez granica bila 77.
U ovogidšnjem izveštaju Reportera bez granica posebno je rangirano Kosovo i nalazi se na 100. mestu.
Buduće članice EU Bugarska i Rumunija po slobodi štampe zauzimaju 48, odnosno 70 mesto. Među kandidatkinjama za EU u pozitivnijem se kontekstu spominje Turska koja je uprkos 98. mestu, u odnosu na prošlu godinu napredovala za 15 mesta, što pokazuje da je kršenje slobode medija u padu, navode Reporteri bez granica.
Na samom dnu lestvice stoje Severna Koreja (167, poslednje mesto), zatim Eritreja (166) i Turkmenistan (165) koje predstavljaju istinske “crne rupe” informisanja, navodi se u izveštaju.
U tim zemljama ne postoje privatni mediji, ni sloboda izražavanja a svako odstupanje od zvaničnog stava, suvišna reč, ili komentar oštro se kažnjavaju, čak i zatvorom, ocenjuju Reporteri bez granica.
Među najgore plasiranim po poštovanju slobode štampe su i zmelje istočne i centralne Azije kao i Bliskog istoka.
Zanimljivo je da su ove godine SAD pale na rang listi Reportera bez granica i to za 20 mesta. SAD su dospele na 44. mesto, pre svega zbog zatvaranja novinarke Njujork tajmsa Džudit Miler koja je odbila da otkrije svoje izvore. Kanada je na 21 mestu, takođe niže nego prošle godine.
Veliki prad pretrpela je i Poljska (53 mesto), pre svega zbog osude novinara na veliku kaznu jer je izrekao “uvredljive reči” na račun pape, što je “tabu tema” u toj zemlji, navodi se u izveštaju.

Print Friendly, PDF & Email