“Tabloid” poziva na linč Sonje Biserko

onja Biserko, direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u poslednjem broju Tabloida proglašena je hrva

12. Sep 2005

Reading Time: < 1 minute

onja Biserko, direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u poslednjem broju Tabloida proglašena je hrvatskim špijunom. U ovom tabloidu iz produkcije Milovana Brkića, glavnog i odgovornog urednika, u jučerašnjem broju u tekstu čiji naslov ne objavljujemo iz etičkih razloga, nalazi se i nekoliko podataka, koji prema rečima advokata predstavljaju povredu privatnosti, ali i podstrekivanje na krivično delo iz člana 67. KZ RS, odnosno ugrožavanje sigurnosti lica.
Tabloid je objavio i adresu Sonje Biserko, uprkos tome što je ona više puta bila vređana i fizički napadana u svom susedstvu. Prema rečima advokata Nikole Barovića, krivično gonjenje na osnovu člana 67. može biti po privatnoj tužbi, ali i po službenoj dužnosti. Odnosno, “ko učini ovo krivično delo prema više lica, ili ako ovo delo izazove uznemirenost građana, ili ako je delo izazvalo teške posledice” goniće se po službenoj dužnosti. Predviđena kazna zatvora u ovom slučaju je od šest meseci do pet godina.
Ovo je još jedan u nizu javnih poziva na linč građana Srbije zbog toga što su hrvatske nacionalnosti. U decembru prošle godine list Internacional objavio je tekst pod naslovom “Branka Prpa amnestira NATO ubice” u kojem su pobrojani građani Srbije hrvatske nacionalnosti koji obavljaju značajne državne funkcije, među kojima i ministarka poljoprivrede Ivana Dulić -Marković. Pre dva meseca tabloidi su vređali roditelje ministarke poljoprivrede. Javni tužilac nije pokrenuo istragu protiv novinara i glavnog urednika Internacionala.
Kako je Branka Prpa rekla za Danas, utvrđeno je da potpisani novinar uopšte ne postoji. Do decembra meseca 2004. godine Milovan Brkić bio je jedan od urednika u Internacionalu.

Print Friendly, PDF & Email