Batić: Tijanić oštetio RTS

Predsednik DHSS Vladan Batić juče je u ime pokreta “Peti oktobar” podneo Specijalnom tužilaštvu za orga

12. Sep 2005

Reading Time: 2 minutes

Predsednik DHSS Vladan Batić juče je u ime pokreta “Peti oktobar” podneo Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal prijavu protiv direktora RTS Aleksandra Tijanića, u kojoj ga tereti za štetne ugovore, kao i molbu za urgentno postupanje protiv ministra finansija Mlađana Dinkića zbog poslovanja Nacionalne štedionice.
Lider DHSS juče je novinarima pred Specijalnim sudom rekao da je prijavu protiv Tijanića podneo zbog zloupotreba službenog položaja iz člana 242 stav četiri u vezi sa stavom jedan i tri Krivičnog zakona Srbije. Na pitanje novinara kakve dokaze ima, Batić je odgovorio da poseduje ugovore i da postoje svedoci.
– Aleksandar Tijanić je neposredno kao odgovorno lice učestvovao ili odobrio zaključenje štetnih ugovora kojima je RTS prouzrokovana šteta od više miliona evra. Naveli smo tri ugovora u prijavi, kao primere, sa agencijom Haus medija, agencijom Di medija, i agencijom Dajrekt medija. Ugovori su zaključivani bez odluke Upravnog odbora i saglasnosti Vlade, bez tendera, a uz angažovanje posrednika, čime je naduvana cena. Tako su enormno plaćeni bajati Univerzalovi filmovi snimljeni od 1997. do 2002. – kazao je Batić.
Naveo je i da je sav reklamni prostor RTS rasprodat za narednih 18 godina, i da su to procene ljudi iz RTS, od kojih je neke predložio za svedoke. Dodao je da su prihodi RTS, od kada je direktor Tijanić, trostruko niži nego kada je direktor bio Aleksandar Crkvenjakov.
– Sve je predato tužiocu, ili lažem ja, ili Tijanić , ali prvo tužilac mora da reaguje. RTS je mogao da, na primer, zove direktno Univerzal pikčrs da kupi filmove, a ne preko posrednika. Bosanska serija Crna hronika plaćena je pet hiljada evra po epizodi, tako da je skuplja i od najboljih holivudskih serija. Emitovana je u udarnom terminu, a imala je trostruko manju gledanost nego na primer Bolji život ili Dosije X, koji se reprizno emituju – kaže lider DHSS
Govoreći o molbi specijalnom tužiocu za hitno postupanje protiv Dinkića, Batić je kazao da je Dinkić obmanuo raniju vladu.
– Niko nije znao da je u pitanju prevara i da će Nacionalna štedionica biti privatna banka. Doveo je poznate ovdašnje tajkune, koji su u milosti Vlade i koji su postali vlasnici Nacionalne štedionice. Sve je završeno preko Euro akciz banke u Moskvi. Epilog je da se navodno najbolja domaća državna banka, Nacionalna štedionica proda grčkim partnerima. Spominje se grčka Europis banka a Dinkić i tajkuni će zaraditi desetine miliona evra – rekao je Batić. Na pitanje novinara ko su tajkuni, Batić je odgovorio “ima više tajkuna, a neki od njih su Hamović i Lazarević”.

Print Friendly, PDF & Email