Zaustaviti siledžijsko ponašanje Ilića

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas “zgražavanje”, ali ne i iznenađenje nap

16. Aug 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas “zgražavanje”, ali ne i iznenađenje napadom ministra za kapitalne investicije Srbije Velimira Ilića na novinare i urednike B92. “S obzirom na psihofizičko stanje ministra i njegovog bliskog okruženja, nije isključeno da se budući napadi ministra i njegove svite ne okončaju na verbalnom nivou, pogotovo ako znamo da je Ilić već imao prilike da tuče novinare pred kamerama”, navelo je NDNV u saopštenju.
Apelujući ponovo na tužilaštvo da stane na kraj tom, kako je navedeno, “siledžijskom ponašanju”, NDNV je navelo i da “već unapred zna da će taj apel, kao i do sada, završiti u vetru”.
Prema oceni NDNV, ako tužilaštvo nešto preduzme, Ilić će se pozvati na imunitet, kao što je već uradio u slučaju novinara Vladimira Ješića, koji ga je tužio zbog šutiranja pred kamerama.
“A i ako se ne pozove na imunitet, ministar je već, nedavno, pokazao da je njegova reč u Srbiji jača od prava, pravde i pravosudnog sistema”, navelo je NDNV.
NDNV je naglasilo da, uprkos pretnjama i uvredama, novinari koji drže do sebe i svoje profesije neće i ne smeju da prestanu da izveštavaju o političkom užasu, ljudima koji pokušavaju da Srbiju vrate u srednji vek i nakaradnom sistemu vrednosti koji dominira i koji je oduzeo nadu koja je postojala pre 5. oktobra 2000.
Ilić je vređao juče novinare i direktora televizije B92 Verana Matić navodeći da su “bolesni”, “za psihijatriju” i da bi “trebalo da se leče”.
Ministar je to rekao odgovarajući na pitanje šta će uraditi povodom vređanja i pretnji koje je njegov portparol Petar Lazović prethodno uputio direktoru RTV B92 Veranu Matiću.
Lazović je prethodno opsovao novinarku B92, pošto je postavila nekoliko pitanja o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića i poručio da prenese Veranu Matiću da će ga ubiti, ali je, kasnije, na konferenciji za novinare to negirao.

Print Friendly, PDF & Email