Oslobođeni optuženi za napad na novinare

Sud u Murskoj Soboti oslobodio je danas pet osoba optuženih za napad na bivšeg novinara dnevnika “Večer”

29. Aug 2005

Reading Time: < 1 minute

Sud u Murskoj Soboti oslobodio je danas pet osoba optuženih za napad na bivšeg novinara dnevnika “Večer” Mira Peteka. Tom presudom je završeno suđenje pred prvostepenom instancom, koje je trajalo više od 15 meseci. Predsednik sudskog veća Branko Palatin je oslobađajuću presudu obrazložio činjenicom da tužilaštvu nije uspelo da dokaže da alibiji optuženih nisu dovoljno verodostojni.
Viši državni tužilac Elizabeta Gjerkeš je već najavila žalbu na presudu i kao glavni argument za prigovor navela to što je sud odbacio novo mišljenje veštaka. Petek je, nakon objavljivanja odluke, rekao da presuda predstavlja “crni dan za slovenačko novinarstvo”.
U februaru 2001. godine Peteka, sada poslanika u slovenačkom parlamentu, napala je grupa nepoznatih osoba i zadala mu teške telesne povrede. On je napadnut pošto je u mariborskoj “Večeri” objavio seriju članaka o umesanosti policije, političara i poslovnih ljudi u korupciju u pokrajini Koruškoj. Suđenje optuženima za taj napad je nakon mnogih peripetija i pritisaka domaće i međunarodne javnosti, počelo u maju prošle godine. Tada su Andrej Šturc, Neven Koludrovič, Drago Hojnik i Stanislav Vogrinec optuženi za krivično delo pokušaja ubistva, a Branko Puc za pomaganje u izvršenju krivičnog dela. Oni su današnjoj presudom svi oslobođeni.

Print Friendly, PDF & Email