Obračun sa neposlušnim urednikom

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je na mogućnost da se u pozadini smene glavnog i odgovornog ure

30. Aug 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je na mogućnost da se u pozadini smene glavnog i odgovornog urednika lista “Pančevac” Nenada Živkovića ne nalaze profesionalni razlozi, već da je u pitanju politički obračun sa “neposlušnim urednikom”. U saopštenju tog novinarskog udruženja navodi se i da postoje “jasne indicije” da je Živković smenjen kako ne bi predstavljao prepreku pokušaju određenih političkih interesnih grupa da preuzmu “Pančevac” kroz predstojeću privatizaciju lista.
“Živković, kao urednik od integriteta, nepodložan političkom uticaju bilo koje vrste, svakako nije bio pravi izbor za osobe koje stoje iza njegove smene. Podsećamo i da Živkovićeva smena nije bila obrazložena profesionalnim, već krajnje bizarnim razlozima, kroz tobožnja neslaganja sa redakcijom”, navodi se u saopštenju NDNV-a.
To udruženje je podsetilo da je pod Živkovićevim vođstvom “Pančevac” u poslednje dve godine beležio samo uspehe, kao i rast tiraža, te da je postao jedan od najboljih i najprofesionalnijih lokalnih listova u Srbiji, “koji je svojim kvalitetom uveliko preskočio granice opštinskog atara”.
NDNV u saopštenju posebno naglašava da se zbog svoje hrabrosti, ne samo kao urednik već i kao građanin, Živković odavno zamerio “nacionalno svesnim” lokalnim, i ne samo lokalnim političarima.
“Slučaj Nenada Živkovića ne sme se posmatrati kao jedinstven, izolovan slučaj, već ga treba čitati kao ozbiljno upozorenje da će lokalni moćnici učiniti sve da preuzmu ili zadrže kontrolu nad lokalnim medijima i da će se sa svima koji im se nađu na tom putu oštro obračunavati”, saopštilo je NDNV.

Print Friendly, PDF & Email