NUNS osuđuje ponašanje Velimira Ilića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je danas protestovalo zbog ponašanja ministra za kapitalne invest

16. Aug 2005

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je danas protestovalo zbog ponašanja ministra za kapitalne investicije Srbije Velimira Ilića i njegovog savetnika za medije Petra Lazovića prema novinarima Radio-televizije B92. Predsednik NUNS-a Nebojša Bugarinović rekao je agenciji Beta povodom uvreda koje je Ilić juče uputio novinarima B92, da “jezik psovki i uvreda ne spada u kategoriju civilizovane komunikacije predstavnika vlasti i medija”.
“Podsećamo da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je usvojen prošle zime, jasno predviđa obavezu svih nosilaca javnih funkcija da detaljno i bez diskriminacije dostave sve informacije koje se tiču opšteg interesa i njihovog rada”, rekao je Bugarinović.
On je podsetio da Iliću nije prvi put da se na taj način obraća novinarima “koji mu nisu po volji”.
“Konstatujemo da to postaje problem za čitavu vladu, jer pojedina ministarstva su dosta učinila u poslednjih godinu dana da svoj rad učine transparentnijim, a vulgarni nastup Ilića baca senku i na njihov rad, a ne samo na njegov”, naglasio je predsednik NUNS-a.
On je ocenio da će predstavnici novinarske struke morati jedinstveno da reaguju i da jasno ukažu vladi da će “morati da povede računa o nastupu jednog od njihovih ministara”.
Upitan da li bi kao odgovor novinara na ponašanje Ilića trebalo primeniti bojkot, Bugarinović je kazao da to u ovom slučaju ne bi trebalo preduzimati zbog činjenice da Ilić obavlja izuzetno važnu funkciju.
“Javni interes je mnogo značajniji u tome da se prati rad ministarstva, ali mislim da mediji svakako moraju uvek podsećati kako i na koji način Ilić vidi obavljanje njegove funkcije i pokušaje medija da taj rad učine transparentnim”, rekao je predsednik NUNS-a.
Ministar Ilić vređao je juče novinare i direktora televizije B92 Verana Matića navodeći da su “bolesni”, “za psihijatriju” i da bi “trebalo da se leče”.
On je to rekao u odgovoru na pitanje šta će uraditi povodom vređanja i pretnji koje je njegov portparol Petar Lazović prethodno uputio direktoru RTV B92 Veranu Matiću.
Lazović je opsovao novinarku B92, pošto je postavila nekoliko pitanja o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića, i poručio da prenese Veranu Matiću da će ga ubiti, ali je kasnije, na konferenciji za novinare to negirao.
Velimir Ilić je u više navrata napadao novinare i pretio im: tokom 2001. godine verbalno je napao i vređao novinarku B92 Olju Bećković, u oktobru 2002. godine napao je i vređao novinarku TV Čačak a u junu 2003, u studiju je verbalno a potom i fizički napao novinara novosadske televizije Apolo Vladimira Ješića.

Print Friendly, PDF & Email