Neprihvatljive Ilićeve uvrede

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović izjavio je danas da su neprihvatljive uvrede koje su minist

16. Aug 2005

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović izjavio je danas da su neprihvatljive uvrede koje su ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i njegov savetnik za medije Petar Lazović izrekli na račun novinara i rukovodstva Radiotelevizije B92. Povodom Ilićevih izjava da su zaposleni u B92 “bolesni”, “za psihijatriju” i da bi “trebalo da se leče”, Brajović je rekao agenciji Beta da je “takav rečnik u javnoj komunikaciji neprihvatljiv” i da očekuje ministrovo izvinjenje.
“To je neprihvatljiva praksa, koja za posledicu mora da ima neko izvinjenje. Ako nema izvinjenja onda ćemo da pomislimo da imamo na vlasti psihijatre, a da je narod poludeo”, ocenio je Brajović.
On je osudio postupak Lazovića, koji je opsovao novinarku B92 posle nekoliko njenih pitanja oko povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića, i poručio joj da prenese direktoru B92 Veranu Matiću da će ga ubiti. Lazović je kasnije na konferenciji za novinare negirao da je pretio ubistvom.
“Da zlo bude veće, njegov savetnik Lazović umesto da poučava ministra da radi svoj posao, ponaša se na drugi način”, rekao je Brajović.
Prema Brajovićevim rečima, dobro upotrebljena profesionalna solidarnost i zahtevi za odgovornost za javnu reč, “sasvim su dobro oružje da se više takve stvari ne dešavaju”.
Ministar Ilić vređao je juče novinare i direktora televizije B92 Verana Matića navodeći da su “bolesni”, “za psihijatriju” i da bi “trebalo da se leče”.
On je to rekao u odgovoru na pitanje šta će uraditi povodom vređanja i pretnji koje je njegov portparol Petar Lazović prethodno uputio direktoru RTV B92 Veranu Matiću.
Lazović je opsovao novinarku B92, pošto je postavila nekoliko pitanja o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića, i poručio da prenese Veranu Matiću da će ga ubiti, ali je kasnije, na konferenciji za novinare to negirao.
Velimir Ilić je u više navrata napadao novinare i vređao ih: tokom 2001. godine verbalno je napao i vređao novinarku B92 Olju Bećković, u oktobru 2002. godine vređao je novinarku TV Čačak a u junu 2003, u studiju je verbalno a potom i fizički napao novinara novosadske televizije Apolo Vladimira Ješića.

Print Friendly, PDF & Email