ANEM: Ilić da podnese ostavku

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je danas ostavku ministra za kapitalne investicije Sr

16. Aug 2005

Reading Time: 2 minutes

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je danas ostavku ministra za kapitalne investicije Srbije Velimira Ilića i pozvala vladu da se jasno ogradi i osudi izjave koje su on i njegov savetnik Petar Lazović izneli na račun novinara i direktora RTV B92 Verana Matića. ANEM je pozvao i sva profesionalna novinarska udruženja u zemlji i svetu, organizacije koje se bave slobodom medija, sve političke partije, Skupštinu i Vladu Srbije, da stanu u zaštitu novinara i omoguće im normalan rad.
Ocenjujući da se više ne radi o još jednoj u nizu neprimerenih i neodmerenih izjava Ilića, ANEM je naveo da je reč o “najobičnijem javnom prostakluku i upućivanju ozbiljnih pretnji”.
Prema oceni ANEM-a, ministar Ilić je jasno stavio do znanja da smatra da, ukoliko se novinari usude da mu postave pitanje koje mu se ne sviđa, ne samo da nije dužan da odgovori, već misli da kao ministar i predstavnik vlasti ima puno pravo da vređa i preti, a da novinari treba da budu srećni ako ne dobiju i batine.
“Ovakvo ponašanje ozbiljno disredituje napore koje Srbija ulaže u procesu demokratizacije društva i posebno odnosa vlasti i medija i vraća zemlju u mračna vremena kada su novinari javno proganjani, prebijani i likvidirani zato što se njihova pitanja ili izveštavanje nije sviđalo pojedinim moćnicima”, naveo je ANEM.
ANEM je izrazio žaljenje što je na konferenciji za novinare na Kopaoniku, na kojoj je Ilić izvređao novinarku B92, izostala reakcija ostalih prisutnih novinara, jer nisu pokazali profesionalnu solidarnost i suprotstavili se nasilnicima. Ilić je vređao juče novinare i direktora televizije B92 navodeći da su “bolesni”, “za psihijatriju” i da bi “trebalo da se leče”. On je to rekao odgovarajući na pitanje šta će uraditi povodom vređanja i pretnji koje je njegov portparol Lazović uputio direktoru RTV B92. Lazović je prethodno opsovao novinarku B92, pošto je postavila nekoliko pitanja o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića i poručio da prenese Veranu Matiću da će ga ubiti, ali je, kasnije, na konferenciji za novinare to negirao.

Print Friendly, PDF & Email