Skup o Srebrenici u Skupštini Vojvodine

U Skupštini Vojvodine sinoć je održan skup posvećen desetogodišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Bojan Ko

12. Jul 2005

Reading Time: 2 minutes

U Skupštini Vojvodine sinoć je održan skup posvećen desetogodišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Bojan Kostreš, predsednik vojvođanskog parlamenta koji je bio i pokrovitelj ovog skupa, rekao je da ga činjenica da je Skupština Vojvodine jedina državna institucija u Srbiji pod čijim krovom je održan skup o Srebrenici nimalo ne raduje i izrazio nadu da će doći vreme kada će se to desiti i u Skupštini Srbije: “Moram da kažem da ovo nije prvi put da je Skupština Vojvodine ispred ostalih institucija u Republici Srbiji. Naš zadatk i cilj je da budemo most između Srbije i Evrope. Most smo kada su dobre i lepe stvari u pitanju, na žalost i onda kada su ovako tragične stvari u pitanju, kada je u pitanju suočavanje sa istinom koja je bolna, koja je tragična i koja mora biti objavljena. Ja se iskreno nadam da će uskoro i Skupština Srbije, i Skupština SCG, i Vlada Srbije slediti primer Skupštine Vojvodine.”
Predstavljajući na skupu knjigu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji “Srebrenica: Od poricanja do priznanja”, istoričarka Latinka Perović kazala je da razmere zločina počinjenog u Srebrenici izazivaju nevericu, strah i stid:
“Razmere počinjenog zločina izazivaju nevericu, strah i stid. Svakoga dana u toj crnoj sedmici jula 1995. godine ubijano je hiljadu, a svakoga sata 100 ljudi. Ne postoji ništa srpsko što nije u isto vreme i ljudsko. Divljačka galama ima za cilj da potisne sve manifestacije solidarnosti sa nevinim žrtvama i da Srbiju zatvori u zločin.”
Kulturni ataše nemačke ambasade u Beogradu Maj Manken kazala je da svaka nacija mora da se suoči sa zločinima, ukoliko želi da razmišlja o zdravoj budućnosti: “Nemački narod je u tom pogledu imao iskustva koja i vama mogu da budu od koristi. Da bi proces započeo potrebno je mnogo više snage i hraborsti nego što je potrebno da bi se to negiralo. Srbija mora da smogne snage da se odrekne senki iz prošlosti i to može samo ukoliko se bude samokritično odnosila prema događajima iz rata.”
Psiholog Vera Marković podsetila je da je na preksinoćnem protestu u Beogradu grupa koja je napala antiratne aktiviste, koji su minutom ćutnje držali pomen srebreničkim žrtvama, uzvikivala: “Nož, žica, Srebrenica”, držeći ruku u vis u znak nacističkog pozdrava: “Stajala sam držeći transparent: ‘Nikad više’ i razmišljala o zlu koje se ukorenilo u Srbiji, o zlu koje pokušava da zatre svaki trag drugog i drugačijeg, ne dajući da se raskinu okovi ćutanja. Razmišljala sam o zločinačkoj zaveri, čiji smradni dah ne da Srbiji da diše.”
Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji: “Svaka propuštena prilika da se suočimo sa zločinima, produžava život onome najgorem u Srbiji, onome što je pre 10 godina dovelo u pitanje osnovne principe na kojima počiva savremeni civilizovani svet.”
Skup posvećen obeležavanju desetogodišnjice masakra nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Vojvodine organizovali su Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Skupu su prisustvovali i predstavnici holandske ambasade u Beogradu, kao i pokrajinski poslanici.

Print Friendly, PDF & Email