Oportuno ćutanje o zločinima

Tribina Nezavisnog društva novinara Vojvodine posvećena odnosu medija prema zločinima u somborskoj Srpskoj čitaon

03. Jul 2005

Reading Time: 2 minutes

Tribina Nezavisnog društva novinara Vojvodine posvećena odnosu medija prema zločinima u somborskoj Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“, započela je verbalnim napadom na predsednicu Jugoslovenskog komiteta pravnika Biljanu Kovačević Vučo, čelnika Helsinškog komiteta Pavela Domonjija, predsednika Građanske inicijative Miljenka Deretu i predsednika NDNV i moderatora tribine, Dinka Gruhonjića, od jednog od nezadovoljnih posetilaca koji ih je optužio za antisrpsku histeriju.
Govoreći o odnosu medija u Srbiji prema počinjenim zločinima, Biljana Kovačević Vučo je rekla da se malo šta promenilo od vremena režima Slobodana Miloševića.
– Mada moj utisak bez ozbiljnije analize ne mora da bude relevantan. Smatram da se malo šta promenilo u odnosu medija prema počinjenim zločinima. Za vreme Miloševića mediji su sa jedne strane prikrivali srpske zločine u isto vreme glorifikovali zločine počinjene nad Srbima. Time se želelo mobilisati javnost i opravdati zločinački karakter režima. Uoči i nakon 5. oktobra do tada opozicioni političari i mediji su takođe oportuno ćutali jer razgovor o zločinima ne donosi glasove- konstatovala je Kovačević Vučo, iznoseći stav da bez suočavanja sa zločinima nema korenitih promena u Srbiji. Ona smatra da mora uslediti svojevrstan proces denacifikacije i u sferi medija i usvajanje svojevrsnog pravnog paketa mera protiv novinara koji su širili mržnju.
– Uslovno rečeno u Srbiji imate tri vrste novinara. Prva vrsta je spremna da laže zarad nacionalnih interesa, druga smatra da zarad nacionalnih interesa mora da se govori i piše samo gola istina. Meni lično je najbliža treća vrsta novinara koji se uopšte ne određuje u svom radu prema nacionalnim interesima, već rade u skladu isključivo sa profesionalnim kodeksom – naglasio je Pavel Domonji, ujedno insistirajući na demistifikaciji „naroda kao svevidećeg i po prirodi poštenog ali zavedenog od zlih političara“ .
Nastavak je doneo drugačije glasove iz publike, pa je nakon „podizanja temperature“ sekretar Srpske čitaonice Vojislav Kosanović, objavio kraj razgovora uz konstataciju da mu je žao što je pristao na ulogu domaćina tribine, organizovane uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Print Friendly, PDF & Email