Vlada želi uticaj nad “Novostima”

Direktor Direkcije za informisanje Saveta ministara SCG Slobodan Orlić ocenio je danas da Vlada Srbije krši Ustavnu p

15. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Direktor Direkcije za informisanje Saveta ministara SCG Slobodan Orlić ocenio je danas da Vlada Srbije krši Ustavnu povelju i da pokušava da list “‘Novosti’ zadrži pod dominantnim političkim uticajem”. U saopštenju Direkcije za informisanje Saveta ministara SCG, navodi se da je Orlić razgovarao sa šeficom Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori Viržinom Zuan. Predstavnica OEBS-a se interesovala za razloge i posledice odluke Vlade Srbije o raskidanju Sporazuma o uređivanju osnivačkih prava u saveznim javnim ustanovama i javnom preduzeću u oblasti informisanja, koji su zaključile Vlada Srbije i Vlada Republike Crne Gore 1. februara 2005. godine.
“Orlić je ukazao da jednostrani akt Vlade Srbije na najgrublji način krši Ustavnu povelju i Zakon za njeno sprovođenje i da je u njegovoj osnovi namera da se list ‘Novosti’ zadrži pod dominantnim političkim uticajem. To se čini u vreme kada ni jedna vlada u Evropi nema kontrolu nad pisanim medijima”, navodi se u saopštenju.
Direktor Direkcije za informisanje je istakao da se tim aktom “nepotrebno kompromituje i odlaže proces dalje privatizacije u Kompaniji ‘Novosti’ a Vlada se direktno umešala u prava malih akcionara da svoje akcije iznesu na tržište”.
“Da bi postigla ono što želi, Vlada premijera Koštunice vršila je direktan pritisak na rad pravosudnih organa i smenila je javnog pravobranioca Srbije, čiji je jedini greh bio što je obavljao svoj posao u skladu sa zakonom”, dodao je Orlić.
On je naglasio da se aktom Vlade Srbije jednostrano narušavaju partnerski odnosi država članica i dovode u pitanje osnove na kojima je zasnovana SCG kao državna zajednica. Direktor Direkcije je izneo stav da će Savet ministara, u skladu sa svojim ovlašćenjima, nastaviti da obavlja osnivačka i upravljačka prava u saveznim javnim ustanovama i javnom preduzeću u oblasti informisanja.

Print Friendly, PDF & Email