Tadić osudio pretnje Spasoviću

Predsednik Srbije Boris Tadić i novinarska udruženja osudili su juče pretnje glavnom i odgovornom uredniku Danasa Gr

14. Jun 2005

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Srbije Boris Tadić i novinarska udruženja osudili su juče pretnje glavnom i odgovornom uredniku Danasa Grujici Spasoviću i apelovali na državne organe da otkriju ko stoji iza pretnji i spreče nasilje prema njemu i njegovoj porodici. Podršku uredniku Danasa juče su iskazale kolege iz više domaćih medija, agencija Beta i Fonet, te prijatelji iz varšavskog lista Gazeta viborča. Vest o pretnji Grujici Spasoviću juče su emitovali Prvi program državne televizije Srbije, Bi-Bi-Si, Asošiejtid pres i druge medijske kuće.
Predsednik Tadić osudio je pretnje Spasoviću i, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, ocenio da takve pretnje “moraju biti najozbiljnije tretirane”. Boris Tadić pozvao je policiju i ostale nadležne organe da učine sve kako bi zaštitili svakog građanina od sličnih pretnji i napada.
Saopštenje iz predsednikove kancelarije u celini glasi:
“Predsednik Republike Srbije Boris Tadić oštro je osudio pretnje upućene glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas Grujici Spasoviću. Predsednik Tadić je istakao da ovakve pretnje moraju biti najozbiljnije tretirane i pozvao je policiju i nadležne organe da učine sve što je u njihovoj zakonskoj nadležnosti da zaštite svakog našeg građanina od ovakvih i sličnih napada i pretnji.
Istovremeno, predsednik Tadić osudio je i ispisivanje grafita inspirisanih rasnom, verskom i političkom mržnjom na verskim objektima u Nišu i u blizini televizije B92 u Beogradu. Predsednik Tadić je upozorio da je svaki napad na političke neistomišljenike i pripadnike drugih naroda i veroispovesti potpuno neprihvatljivo i suprotno evropskim vrednostima za koje se Srbija zalaže.”
Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od državnih organa da ispitaju pretnje koje su upućene glavnom i odgovornom uredniku Danasa Grujici Spasoviću, spreče moguće nasilje prema njemu i njegovoj porodici i pronađu počinioce ovog krivičnog dela. Podsećamo da je Danas objavio ekskluzivnu informaciju o tome da se zna gde se nalazi najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić i da se osoba koja je izrekla pretnje predstavila kao pripadnik Mladićevog obezbeđenja. Ovakve pretnje moraju da se shvate najozbiljnije. Izvršni odbor NUNS izražava ogorčenje što se nastavlja haranga protiv urednika i novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao – ističe se u saopštenju NUNS.
Udruženje novinara Srbije naglašava u svom saopštenju da se pretnje uredniku Danasa “ne smeju smatrati bezazlenim”. UNS poziva državne organe “da Spasoviću pruže adekvatnu zaštitu”.
– Udruženje najoštrije osuđuje ovakav pokušaj obračuna sa novinarima i podseća da nije prvi put da neko preti članovima redakcije Danasa, što doživljavamo kao pritisak na slobodu informisanja. Opominjemo, takođe, da se niko u ovoj zemlji ne može osećati bezbednim, sve dok oni koji prete ne budu uhvaćeni – naglašava se u saopštenju UNS.
Pretnje uredniku Danasa upućene su u subotu oko 13 sati, zbog napisa u kojem je Danas, pozivajući se na pouzdani izvor, objavio da je locirano mesto gde se nalazi haški optuženik Ratko Mladić i da je on u jednom većem gradu u unutrašnjosti Srbije.
– Našem listu saopšten je i naziv mesta u kojem je Mladić lociran, ali smo procenili da sada nije oportuno da ga obelodanimo zbog mogućih napetosti koje bi se mogle stvoriti. Navodimo samo da je reč o jednom većem gradu u unutrašnjosti Srbije – informacija je koju je Danas objavio u petak 10. juna i koju Redakcija ne povlači.

Print Friendly, PDF & Email