Sve novine o hapšenju “Škorpiona”

Uglavnom svi beogradski listovi su na naslovnim stranama današnjih brojeva objavili informacije o hapšenju pripadn

03. Jun 2005

Reading Time: 2 minutes

Uglavnom svi beogradski listovi su na naslovnim stranama današnjih brojeva objavili informacije o hapšenju pripadnika jedinice “Škorpioni”, osumnjičenih za ubistvo Muslimana iz Srebrenice, što je zabeleženo na video snimku koji su emitovale najgledanije televizije u Srbiji. “Politika”, pozivajući se na izvore u MUP-u Srbije, objavljuje da su članovi jedinice Aleksandar Medić i Petar Petrašinović uhapšeni u Šidu.
“Blic” prenosi intervju sa suprugom jednog od pripadnika “Škorpiona” Branislava Medića, koji je jedan od učesnika snimljene likvidacije. Sagovornica “Blica” N. Medić rekla je da nije imala snage da odgleda ceo snimak, ali da je to učinila njena starija ćerka koja od tada nije progovorila ni reč.
N. Medić je rekla da je u vreme zauzimanja Srebrenice živela sa porodicom u Vinkovačkim Banovcima, odakle je Branislav Medić odlazio u ratne akcije. Prema njenim rečima, njen suprug je 1995. otišao u BiH sa zetom Slobodanom Medićem i komšijem Acom Medićem.
“Ne znam ko ih je poveo, znam samo da je bila to jedinica iz Srbije. Vratili su se iscrpljeni. Rekli su da nikada nije bilo gore i da su bili 150 kilometara od Srebrenice”, rekla je N. Medić.
“Volela bih da se zna šta se to tamo događalo. Volela bih da se to otkrije. Volela bih da znam ko ih je poveo. Ako je to učinio neko pri čistoj svesti, mora da odgovara, makar to bio i moj suprug. Ali ako im je neko to naredio, mora da se zna ko. Ko ih je vodio u Bosnu i zašto”, kazala je sagovornica “Blica”. “Blic” prenosi i izjavu direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, koja je imenovala neke od osoba sa snimka pogubljenja, između ostalih Pera Petraševića i Branislava Medića. “Kurir” objavljuje da je, među uhapšenim pripadnicima “Škorpiona” i Pera Petrašević, kako tvrdi taj list, radnik obezbeđenja lidera Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića.
“Danas” hapšenju pripadnika “Škorpiona” posvećuje čitavu naslovnu stranu, a uglavnom svi listovi su preneli i izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice u vezi sa hapšenjima.

Print Friendly, PDF & Email