Produžiti rok za privatizaciju

Član Saveta republičke Radio-difuzne agencije Slobodan Đorić ocenio je večeras da je pre privatizacije elektronski

17. Jun 2005

Reading Time: 2 minutes

Član Saveta republičke Radio-difuzne agencije Slobodan Đorić ocenio je večeras da je pre privatizacije elektronskih medija morala da bude izvršena podela frekvencija i naveo da je rok za privatizaciju tih medija trebalo produžiti do jula 2007. godine. Đorić je na okruglom stolu posvećenom privatizaciji lokalnih medija koji je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine rekao da se sa sprovođenjem Zakona o radio-difuziji kasni tri godine, i ocenio da je to ključni argument za produženje roka za privatizaciju medija. On je kritikovao odredbe Pravilnika o privatizaciji medija, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen, a kojima će biti propisano da mediji mogu da budu privatizovani iako prethodno nisu dobili frekvencije. Đorić je ocenio da će to oboriti cene medija, jer novim gazdama niko neće moći da garantuje da će dobiti frekvenciju, zbog čega će novi poslodavci za medije nuditi znatno niže cene.
Šef Odeljenja za medije u Agenciji za privatizaciju Srbije Dragan Bosiljkić odbacio je Đorićeve kritike, rekavši da je za lokalne elektronske medije bolje da se privatizuju pre nego što dobiju frekvencije, jer je uočeno da sadašnji poslodavci, u prvom redu lokalne samouprave, prestaju da ulažu u te medije.
“Lokalne vlasti se vode logikom da im se više ne isplati da ulažu u lokalne medije koji će ubrzo biti privatizovani. To znači da će ti mediji polako propadati, pa da praktično i neće imati šta da se privatizuje”, rekao je Bosiljkić.
Dodao je da će rok za privatizaciju elektronskih medija isteći u julu 2006. godine, a da će prvi tenderi za lokalne frekvencije biti raspisani tek krajem te godine ili početkom 2007. godine. Bosiljkić je rekao da će svi lokalni mediji biti privatizovani metodom aukcijske privatizacije, koja je predviđena za mala i srednja preduzeća.
Prema njegovim rečima, na aukciji će biti 70 odsto kapitala preduzeća, dok će 30 odsto akcija biti upisano zaposlenima na ime radnog staža. On je pozvao zaposlene u lokalnim medijima da osnuju konzorcijume i da tako sami otkupe medije u kojima rade.
Predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Dragan Milanović pozvao je zaposlene na lokalnim medijima da osnuju sindikalne organizacije i da sa sadašnjim poslodavcima sklope povoljne kolektivne ugovore, koje će, makar na godinu dana, morati da poštuju i novi poslodavci.
“Nema razloga za strah od privatizacije i od ukidanja medija. Taj strah je osnovan samo ako ste odlučili da se predate”, rekao je Đorić predstavnicima vojvođanskih medija koji su učestvovali na okruglom stolu.
Okrugli sto održan je u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Mediji i antimediji”, koji je podržao Fond za otvoreno društvo.

Print Friendly, PDF & Email