Policija se zatvara prema medijima

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Bogoljub Milosavljević ocenio je danas da se policija u Srbiji po

23. Jun 2005

Reading Time: 2 minutes

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Bogoljub Milosavljević ocenio je danas da se policija u Srbiji ponovo zatvara prema medijima. “Utisak je da se od prošle godine, od dolaska nove Vlade Srbije na vlast, policija ponovo zatvara prema medijima i da ponovo počinje da komunicira sa javnošću mahom preko saopštenja”, rekao je Milosavljević na tribini “Mediji i policija” u Novosadskoj novinarskoj školi. Dodao je da je policija počela da se otvara prema medijima tokom 2001. i 2002. godine i kazao da se policija prema medijima uvek odnosi onako kako to želi politička vlast.
U izveštaju MUP-a o radu od novembra prosle do aprila ove godine navodi se, međutim, da je “javnost redovno obavesstavana i informisana o stanju bezbednosti”.
Održano je 12 konferencija za novinare, ministar i rukovodioci MUP-a su davali intervjue i gostovali u TV emisijama, prosleđena su 124 saopsstenja, a posebnu pažnju MUP je posvetio informisanju lokalne samouprave, nadležnih državnih organa i parlamenta, navodi se u izveštaju.
Milosavljević je rekao da u Srbiji najveći problem u lancu istrage zapravo predstavljaju tužilasstva, kojima, ukoliko ne žele da pokrenu istragu protiv nekoga, niko ništa ne može učiniti da ih natera da postupaju po krivičnim prijavama koje podnosi policija.
Portparol SUP-a u Novom Sadu Stevan Krstić rekao je da za policiju najveći problem predstavljaju senzacionalistički napisi u sstampi, koji često mogu da sstete interesima istrage.
Novinar nedeljnika “Vreme” Miloss Vasić rekao je da tabloidi u Srbiji često objavljuju neproverene informacije koje se tiču delovanja policije. “Objavljivanje takvih informacija je najbolji put da unisstite sopstvenu novinu. I kada jednog dana budete imali pravu informaciju, pravu stvar, visse vam niko neće verovati”, kazao je Vasić.
On je kritikovao ministra policije Srbije Dragana Jočića zato što je ukinuo Informativnu službu beogradskog SUP-a, koja je, po Vasićevim rečima, radila veoma dobro. Vasić se založio da se ustanovi funkcija direktora policije u Srbiji, koji bi trebalo da bude nestranačka ličnost. Po njegovim rečima, i na mestu direktora BIA treba da bude profesionalac i nestranačka ličnost, a ne civil, pogotovo ne, kako je rekao, “civil sa sumnjivom prošlošću”.

Print Friendly, PDF & Email