Podržana inicijativa NDNV

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će pokrajinska vlada “i formalno” podržati inici

21. Jun 2005

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će pokrajinska vlada “i formalno” podržati inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) da se 11. juli proglasi za Dan žalosti u Srbiji i Crnoj Gori.  “Jedanaesti juli je svakako dan žalosti za nas i sigurno je da ćemo u formalno smislu da podržimo tu inicijativu, jer je zločin u Srebrenici najmasovniji zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata”, rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine. Ocenio je da je zločin u Srebrenici “bacio strašnu ljagu i senku” na sve one žrtve koje je srpski narod podneo u svojoj istoriji.
”Zato je neobično važno da demonstriramo solidarnost sa onima koji su stradali a koji su bili krivi samo zbog toga što nisu bili Srbi ili zato što su pripadali drugoj naciji ili drugoj veroispovesti”, kazao je Pajtić.
NDNV je prošle sedmice uputilo inicijativu Savetu ministara SCG, Vladi Srbije i Izvršnog veća Vojvodine da se 11. juli proglasi za Dan žalosti u SCG.  
Pajtić je kritikovao Skupštinu Srbije zato što nije usvojila deklaracioju o osudi ratnih zločina, naročito o osudi zločina u Srebrenici i naveo da će Izvršno veće Vojvodine izaći sa svojim tekstom deklaracije u javnost i ponuditi ga Skupštini Vojvodine na usvajanje. 
”Naša obaveza je da se opredelimo prema tom zločinu i mislim da su cinična obrazloženja da moramo u isto vreme da osudimo sve zločine. Da Srbi osuđuju zločin koji je počinjen nad Srbima, prosto nije logično, to je cinično”, rekao je Pajtić. Po njegovim rečima, Skupština Srbije ispoljila je stav relativizovanja zločina koje je počinio neko u ime Srbije i u ime srpskog naroda.
“Reč je o pokušaju da se aboliraju oni koji su zločine počinili i da se u potpunosti relativizuje odgovornost za ratne zločine. Mi moramo da se u potpunosti ogradimo od onoga što je neko čcinio u naše ime, ukoliko zaista želimo da nosimo epitet civilizovanog naroda”, ocenio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

Print Friendly, PDF & Email