Mediji, manjine i stereotipi

Većinski mediji u Srbiji probleme manjina prate sporadično i uglavnom folkloristički sa uvreženim stereotipima, re

25. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Većinski mediji u Srbiji probleme manjina prate sporadično i uglavnom folkloristički sa uvreženim stereotipima, rekla je novinarka Radija Slobodna Evropa Žužana Serenčeš. Ona je to izjavila na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) o manjinama u medijima pod simboličnim nazivom “Da li manjine samo igraju i pevaju?” koja je sinoć održana u okviru ciklusa “Mediji i antimediji” na Otvorenom univerzitetu u Subotici.
Pitanje iz naziva tribine je, kako je rekao predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić pozajmljen od književnika Lasla Vegela koji je u jednom intervjuu rekao da bi stranac po programu televizije Novi Sad mogao zaključiti da manjine samo igraju i pevaju i da nemaju probleme. Na pitanje da li se nešto promenilo, književnik Laslo Vegel je odgovorio da nije i da do promena u odnosu medija prema manjinama ne može biti bez promene kulturnog koda većine.
On je istakao da mediji, pogotovo žuta štampa prikazuju manjine kao nešto strano i sumnjivo kroz šovinističku i ksenofobičnu sliku.
“Problem je što žuta štampa u drugim zemljama ima veliki tiraž i mali uticaj, dok je kod nas uticaj žute štampe jednak velikom tiražu”, rekao je Vegel.
Žužana Serenčeš je ukazala na ozbiljna istraživanja koja ukazuju na veliku etničku distancu u Vojvodini i da ne postoji zainteresovanost za probleme manjinskih nacionalnih zajednica. Kao posebno značajno otvoreno je pitanje prenosa osnivačkih prava manjinskih medija na nacionalna veća, odnosno uticaja politike na njihovu uređivačku politiku.

Print Friendly, PDF & Email