Manje govora mržnje

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izjavio je u Novom Sadu da u Srbiji danas ima puno manje govora mrž

01. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izjavio je u Novom Sadu da u Srbiji danas ima puno manje govora mržnje nego pre pet godina, u vreme Miloševićevog režima. “Reakcije javnosti i institucija na govor mržnje danas su znatno odlučnije nego što su ranije bile. Možda je to zbog toga što smo pod posebnom lupom međunarodne zajednice, kada je poštovanje ljudskih prava u pitanju”, rekao je Ljajić, otvarajući regionalni seminar “Unapređenje tolerancije u medijima” u Francuskom kulturnom centru u Novom Sadu. Ljajić je ocenio da su mediji u Srbiji odigrali značajnu ulogu u izbijanju sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i pozvao ih da sada odigraju ulogu u formiranju drugačijeg ambijenta, u kreiranju tolerantnog i višenacionalnog društva.
On je kazao da je i obrazovanje takođe veoma važan faktor u kreiranju tolerantnog društva.”Nasledili smo zastareli obrazovni sistem, koji je bio u funkciji jedne ratne politike, koji je bio prepun politike i politizacije”, kazao je Ljajić. Dodao je da je reforma sistema obrazovanja započeta, da su iz udžbenika izbačeni sadržaji koji vređaju osećanja pripadnika različitih nacionalnih ili verskih zajednica.
Ambasador Francuske u SCG Ig Perne izrazio je posebno zadovoljstvo što se seminar “Unapređenje tolerancije u medijima” održava u Vojvodini, jer je “Vojvodina prava multietnickca sredina”. Regionalni seminar “Unapređenje tolerancije u medijima” trajaće do 5. juna, a organizuje ga Udruženje frankofonih novinara SCG i Ambasada Francuske.

Print Friendly, PDF & Email