“Kurirov” porez

Osnivač dnevnih listova “Glas javnosti” i “Kurir” Radisav Rodić rekao je da je danas uplat

17. Jun 2005

Reading Time: 2 minutes

Osnivač dnevnih listova “Glas javnosti” i “Kurir” Radisav Rodić rekao je da je danas uplatio 6,2 miliona dinara na ime poreza za 2004. godinu sa kamatom. Na konferenciji za novinare Rodić je ocenio da je kontrola “Glasa” i “Kurira”, koju je nazvao “harangom”, počela zbog objavljivanja knjige “Demokratska pljačka Srbije”. Knjiga, rekao je Rodić, govori o neuspelom pokušaju sadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića da utvrdi sudbinu novca iznetog za vreme bivše vlasti na Kipar u vreme dok je bio guverner Narodne banke Srbije. Rodić je ponovio da su i danas, 131 dan, u stručnim službama “Glasa” i “Kurira” prisutne ekipe inspektora i istakao da oni rade prekovremeno i da im je “svima iz državnog budžeta plaćen taj rad, samo sa ciljem da unište Radisava Rodića, ‘Glas javnosti’ i ‘Kurir'”.
Zamenik glavnog i odgovornog urednika “Kurira” Dragan Vučićević rekao je da je u toku “otvoreni politički obračun i osveta ministra finansija Mlađana Dinkića zbog tekstova koje smo objavili o njemu i G17 Plus”.
“U sredu ujutru 15. juna tri ministra iz Vlade Srbije su me zvala da pitaju da li ‘Kurir’ radi pošto je Dinkić to jutro najavio da će list biti zatvoren”, rekao je Vučićević.
On je uputio apel premijeru Koštunici i predsedniku Tadiću da štiti zakon kako se nad “Kurirom” ne bi vršilo “bezakonito i mafijaško nasilje”.
Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije je 15. juna uveče izvršila prinudnu naplatu neizmirenih obaveza preduzeća Radisava Rodića, osnivača beogradskih dnevnih listova “Kurir” i “Glas javnosti”.
Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) zatražili su juče od ministra finansija Mlađana Dinkića da novinarima “Kurira” vrati opremu, a da poreski dug tog lista naplati na drugi način. Povodom oduzimanja opreme “Kuriru” i “Glasu javnosti”, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je pozvalo ministra Dinkića da ubrza kontrolu poslovanja tih listova i proveri njenu regularnost.
Takođe, direktor Direkcije za informisanje Saveta ministara Srbije i Crne Gore Slobodan Orlić juče je uputio kritiku Poreskoj upravi Ministarstva finansija Srbije zbog zaplene dela opreme dnevnog lista “Kurir”, odnosno prinudne naplate poreza.

Print Friendly, PDF & Email