Izvinjenje crkvi – pritisak na medije

Rukovodstvo Radio televizije Kragujevac (RTK), Liberalno demokratska frakcija (LDF) i Građanski savez Srbije (GSS

07. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Rukovodstvo Radio televizije Kragujevac (RTK), Liberalno demokratska frakcija (LDF) i Građanski savez Srbije (GSS) u Kragujevcu protestovali su danas zbog izvinjenja zamenika gradonačelnika Saše Milenića Srpskoj pravoslavnoj Crkvi (SPC) zbog emitovanje serijala “Zašto se u crkvi šapuće” na RTK. Milenić se juče u ime Skupštine grada i lično ime izvinio episkopu Šumadijskom Jovanu, zbog emitovanja tog serijala, uz ocenu da je emisija “neodgovorno, nestručno i verovatno politički tendenciozno grubo povredila verska osećanja pripadnika SPC”.
U saopštenju, koje je potpisala direktorka RTK Slavica Trifunović, navodi se da Milenićeve izjave predstavljaju “grubo” mešanje u uređivačku politiku te medijske kuće. Dodaje se da njegova najava da će pitanje profesionalne odgovornosti rukovodstva RTK “na tom primeru biti izvedeno do kraja” predstavlja do sada “najogoljeniji vid pritiska na RTK”. Prema oceni rukovodstva te medijske kuće, u serijalu “Zašto se u crkvi šapuće” čija je prva epizoda emitovana 2. juna, “izneti su po svim profesionalnim standardima stavovi relevantnih sagovornika i predstavnika različitih političkih opcija”.
U zajedničkom saopštenju LDF i GSS ocenjuje se da je cilj napada na Radio televiziju Kragujevac (RTK) sprečavanje emitovanje druge epizode serijala, u kojoj se govori o ulozi SPC u poslednjim ratovima, kao i o “mračnoj” politici koju neke vladike zastupaju i danas.
“Upozoravamo da je ovo još jedan beskrupulozan napad na slobodu medija i na uređivačku politiku RTK”, piše u saopštenju dve stranke.

Print Friendly, PDF & Email