Isakov tuži “Novosti”

Predsednik Reformista Vojvodine Mile Isakov tužio je “Večernje novosti”, koje su objavile delove ruko

14. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Reformista Vojvodine Mile Isakov tužio je “Večernje novosti”, koje su objavile delove rukopisa njegove knjige, kako tvrdi, bez ovlašćenja i dozvole. Kao odštetu zbog navodne povrede autorskih prava traži 510.000 dinara. Isakov u tužbi objašnjava da je autor knjige “ParaDOS”, koja se priprema za izdavanje. Kaže i da je tekst dostavio Kompaniji “Novosti” kako bi se dogovorio oko njenog eventualnog izdavanja, a ne zbog objavljivanja u dnevnom listu.
Sredinom aprila, prema tužbi, “neovlašćeno, nepotpuno i u izmenjenoj formi” objavljeni su delovi knjige pod naslovima “Mogao se uzimati samo na kašičicu” i “Kosovo mu došlo glave”.
Međutim, da li su delovi knjige objavljeni kako tvrdi Mile Isakov, proceniće javnost, a presudiće sud.
– Imali smo najavu advokata bivšeg kolege i prijatelja i bivšeg lidera DOS da će nas tužiti zbog “neovlašćenog korišćenja teksta”. Zaprepašćen sam tužbom Isakova, jer za objavljivanje nekoliko naslova iz njegovog rukopisa dogovorili smo se on i ja. Lično. Telefonski. Prijateljski. Ako Isakov sada misli da nadoknadi slabu prodaju knjige uzimanjem harača od “Novosti” – ovo je onda dno profesionalne i političke etike. Ovo je sramno! Jedva čekam da se pojavimo na sudu i “izravnamo” račune! Sve što sud presudi, Isakov će dobiti. Ali, mimo paragrafa, postoji i reč, i obraz, i moral, i prijateljstvo, i poznanstvo, i zajedničke bitke! Nije valjda da je i Isakov, koga sam cenio, došao do pozicije da naplaćuje od novina svoje promašene spise i ideje – izjavio je Manojlo Vukotić, glavni urednik i generalni direktor Kompanije “Novosti”.

Print Friendly, PDF & Email