Gustinčiču nagrada za životno delo

Spoljno-politički komentator TV Slovenija i nedeljnika “Mladina” i dugogodišnji dopisnik beogradsk

03. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Spoljno-politički komentator TV Slovenija i nedeljnika “Mladina” i dugogodišnji dopisnik beogradske “Politike” iz Londona i Vašingtona, slovenački novinar Jurij Gustinčič dobitnik je nagrade za životno delo Društva novinara Slovenije. Gustinčiču je nagrada dodeljena na sinoćnjoj proslavi jubilarne stote godišnjice Društva novinara Slovenije u dvorani Narodne galerije u Ljubljani.
“Ovakvo priznanje se dobija ili posmrtno ili radno. Raduje me da ja ovo primam radno”, rekao je Gustinčič, kratko se zahvaljući na priznanju.
Sinoć su nagrade za dostignuća u novinarstvu dobili i Barbara Šurk, Mirko Štular, Miran Korošec, Ksenija Hahonini, Primož Cirman i prvi put jedan fotoreporter Matej Povše. Društvo novinara Slovenije osnovano je 28. marta 1905. u Ljubljani. Prekid u radu imalo je jedino u vreme Drugog svetskog rata, da bi se pred kraj rata, 1944. godine, ponovo aktiviralo.
“Borba za normalno, autonomno i profesionalno novinarstvo je borba bez kraja”, rekao je sinoć predsednik Društva novinara Slovenije, novinar dnevnika “Delo” Grega Repovž.
Na proslavi godišnjice Društva novinara nije zapažen niko od predstavnika države ili političkih partija.

Print Friendly, PDF & Email