Vukotić demantuje male akcionare

Generalni direktor “Večernjih novosti” Manojlo Vukotić demantovao je danas da odlaže vlasničku trans

24. May 2005

Reading Time: 2 minutes

Generalni direktor “Večernjih novosti” Manojlo Vukotić demantovao je danas da odlaže vlasničku transformaciju kompanije, ali se i usprotivio da ona bude “ustupljena i izložena licitiranju stranih milionera i domaćih tajkuna”. Reagujući na optužbe predstavnika Udruženja malih akcionara “Novosti”, Vukotić je u saopštenju naveo da ne odlaže transformaciju i da želi da kompanija “ako ikako može, ostane u rukama sadašnjih akcionara”. Prema njegovim rečima, skupština akcionara je odložena za, “evo, dva meseca”, ali ne njegovom, već odlukom suda koji je propisao privremene mere, a zbog toga nisu mogle biti podeljene ni dividende.
“Branim opredeljenje da se svojinska transformacija u Kompaniji izvede legalnim putem, uz sva sređena dokumenta, u raščišćenim imovinsko-pravnim odnosima, što dosad nije učinjeno, uz procenu ukupnog kapitala ‘Novosti’, što nije završeno, uz punu odgovornost Vlade Srbije, jer su oni jedini punovažni”, istakao je Vukotić. On je naveo da će se i dalje “svim legalnim sredstvima” boriti protiv toga da Savet ministara državne zajednice ima predstavnika u Skupštini akcionara, smatrajući da to telo “nije vlasnik kapitala i vuče lažna osnivačka i upravljačka prava”.
“Protivim se da kuća bude ustupljena i izložena licitiranju stranih milionera i domaćih tajkuna, jer novinske kuće nisu isto što i cementare i pivare, a naročito ne uspešne ‘Novosti’. Želim da ‘Novosti’, ako ikako mogu, ostanu u rukama sadašnjih akcionara”, naveo je Vukotić.
Uz ocenu da je kompanija “stabilna, zdrava i efikasna”, on je naveo da je prosečan tiraž novina u prvih pet meseci ove godine 265.000 primeraka i istovremeno negirao da postoje njegovi ili bilo koji drugi ugovori kojima je kompanija “na bilo koji način oštećena”.
“Ako postoji ijedna nezakonita radnja koju sam učinio, neka organi Kompanije ili akcionari kuće pokrenu sudski postupak protiv mene. Ako legalni organi Kompanije procenjuju da na bilo koji način ometam proces svojinske transformacije ‘Novosti’, njihov razvoj i uređivačku politiku, spreman sam istog trenutka da se povučem”, naveo je generalni direktor “Novosti”.
U odvojenom saopštenju na tvrdnje Udruženja malih akcionara reagovao je i Klub malih akcionara “Novosti” koji je ocenio da se “jasno vidi” da Udruženje “brani ideju da se akcije prodaju nemačkoj kući VAC”, pošto već zna koliko je i šta VAC ponudio, iako ta ponuda nije ni otvorena niti će “možda VAC biti jedini ponuđač”.
“Za razliku od njih mi želimo da budemo većinski akcionari u ‘Novostima’ i da svoje akcije ne rasprodajemo. Zbog toga i formiramo posebno preduzeće ‘Novosti’ kao samostalno pravno lice koje će i samo moći da konkuriše za kupovinu akcija”, navodi Klub koji, prema saopštenju, okuplja više od polovine svih manjinskih akcionara.
Predstavnici Udruženja malih akcionara “Novosti” ranije danas su rekli da je uprava kompanije pokušala da odloži neminovnu vlasničku transformaciju i održavanje godišnje skupštine akcionara.
Član Udruženja Miroslav Turudić rekao je da je prva ponuda za kupovinu akcija “Novosti” stigla od nemačke kompanije VAC (WAZ), koja je ponudila preuzimanje od 51 do 100 odsto akcija, po 168.000 dinara, odnosno oko 2.000 evra po akciji, uz investicioni i socijalni program.
On je rekao da se ponuđač obavezao da neće otpuštati zaposlene i da će voditi kadrovsku politiku u skladu sa propisima, izrazivši zabrinutost zbog eventualnih “zakulisnih radnji” ljudi iz vlasti, Upravnog odbora i menadžmenta kompanije koje bi blokirale prodaju akcija.
Mali akcionari u “Novostima” raspolažu većinskim paketom deonica sa 63 odsto, dok je oko 30 odsto u vlasništvu države.

Print Friendly, PDF & Email