Svima omogućiti pristup informacijama

Nevladina organizacija Transparensi internešenel pozvala je danas vlade, povodom Svetskog dana slobode medija, na

03. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Nevladina organizacija Transparensi internešenel pozvala je danas vlade, povodom Svetskog dana slobode medija, na donošenje zakona o slobodi informacija, kako bi mediji, civilno društvo i javnost imali pristup informacijama. “Na Svetski dan slobode medija pozivamo vlade da priznaju prava medija da obavljaju svoj legitimni i važni posao u bezbednim uslovima”, rekao u Berlinu izvršni direktor TI Dejvid Nusbaum.
“Mediji su suštinski važni za brz i tačan protok informacija i vitalni za pozivanje na odgovornost biznismena i političara”, dodao je Nusbaum.
Direktor TI za Afriku i Bliski istok Muzong Kodi rekao je u Dakaru, na centralnoj manifestaciji Uneska, da “štampa ima glavnu ulogu u borbi protiv korupcije, kroz istraživačko izveštavanje o pitanjima koja se tiču kvaliteta vlasti”.
U saopštenju TI se navodi da su mediji ključni u borbi protiv korupcije i dodaje da su novinari koji otkrivaju korupcionaške afere često urgoženi.
Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, jedan od glavnih uzroka smrti novinara u 2005. godine jeste izveštavanje o korupciji u vlasti.

Print Friendly, PDF & Email